Bratia! Ženy, buďte poddané svojim mužom ako by samému Pánovi, lebo muž je hlavou ženy, ako Kristus je hlavou Cirkvi; on, ktorý je Spasiteľom tohto svojho tela! A ako Cirkev je poddaná Kristovi, tak aj ženy svojim mužom vo všetkom. Vy však, mužovia, milujte si ženy, ako si Kristus zamiloval Cirkev, že seba samého vydal za ňu, aby ju posvätil a očistil slovom (života) v kúpeli vody! Pripravil si Cirkev slávnu, bez poškvrny, bez vrásky a bez akejkoľvek inej (chyby), ale svätú a bez úhony. Tak isto aj mužovia sú povinní milovať si ženy ako svoje vlastné telo, lebo kto si miluje ženu, sám seba miluje. Veď nikto nikdy nemá v nenávisti svoje vlastné telo, ale živí si ho a opatruje, podobne ako Kristus Cirkev, lebo sme údmi tohto jeho tela, (telo) z jeho tela a (kosť) z jeho kosti. Preto muž opúšťa otca a matku svoju a vinie sa k žene, i stávajú sa obaja jedným telom. Je to veľké tajomstvo, hovorím to však so zreteľom na Krista a Cirkev. Takto teda aj vy jeden každý milujte si ženu ako sami seba! Žena však nech si ctí svojho muža!
Ženy svojim mužom ako Pánovi, lebo muž je hlavou ženy, ako je aj Kristus hlavou Cirkvi, on, Spasiteľ tela. Ale ako je Cirkev podriadená Kristovi, tak aj ženy mužom vo všetkom. Muži, milujte manželky, ako aj Kristus miluje Cirkev a seba samého vydal za ňu, aby ju posvätil očistným kúpeľom vody a slovom, aby si sám pripravil Cirkev slávnu, na ktorej niet škvrny ani vrásky, ani ničoho podobného, ale aby bola svätá a nepoškvrnená. Tak sú aj muži povinní milovať svoje manželky ako vlastné telá. Kto miluje svoju manželku, miluje seba samého. Veď nik nikdy nemal v nenávisti svoje telo, ale živí si ho a opatruje, ako aj Kristus Cirkev, lebo sme údmi jeho tela. Preto muž zanechá otca i matku a pripúta sa k svojej manželke a budú dvaja v jednom tele. Toto tajomstvo je veľké; ja hovorím o Kristovi a Cirkvi. 33Ale aj vy, každý jeden nech miluje svoju manželku ako seba samého. A manželka nech si ctí muža.
Ženy nech sú poddané mužom svojim, ako Pánovi; lebo muž je hlavou žene [T. j. je nad ženou. I. Mojž. 3, 16; Kol. 3, 18. I. Petr. 3, 1; I. Kor. 11, 3], jako Kristus je hlavou Cirkvi; on je udržovateľom jej tela. Ale jako Cirkev poddaná je Kristovi, tak i ženy svojim mužom vo všetkom. [Ovšem čo je nie proti vôli Božej, lebo i Cirkev poddaná je Kristu v dobrom.] Mužovia, milujte svoje manželky, jako i Kristus miloval Cirkev a vydal seba samého za ňu, aby ju posvätil a očistil kúpeľom vodovým [Mat. 28, 19. Kúpeľ vodový je krst, umytie vodou. Slovo života sú slová, ktoré hovoríme, kým lejeme krstencovi vodu na hlavu, t. j.: „Ja ťa krstím v mene Otca i Syna i Ducha svätého.“] skrze slovo života; aby sám predstavil sebe Cirkev slávnu, nemajúcu poškvrny, ani vrásky, alebo niečo takého, ale aby bola svätá a nepoškvrnená. Tak i mužovia majú milovať svoje manželky, jako svoje telá. Kto miluje svoju manželku, seba samého miluje. Veď nikdy nikto nemal v nenávisti svoje telo, ale kŕmi a opatruje ho, jako Kristus Cirkev; lebo sme údmi jeho tela, z jeho mäsa a z jeho kostí. Preto opustí človek svojho otca i matku, a pridŕžať sa bude svojej manželky, a budú dvaja jedným telom. [1 Mojž. 2, 24; Mat. 19, 5; Mar. 10, 17; I. Kor. 16. Tak grécky; latinsky: otca i svoju matku.] Toto tajomstvo je veliké, a ja povedám v Kristu a v Cirkvi. [T. j. sviatosť stavu manželského je obrazom spojeniu Kristovho s Cirkvou.] Dľa toho i vy všetci, každý nech miluje svoju manželku, jako seba samého, a manželka nech sa bojí svojho muža. [T. j. nech si ctí svojho muža.]