O liturgickom kruhu vianočnom


Prvý kruh liturgického roku je vianočný kruh, keď slávime tajomstvo vtelenia Syna Božieho. Začína sa prípravným obdobím adventným a končí sa oktávou sviatku Zjavenia Pána; posledným dozvukom tohto úseku je vlastne sviatok Očisťovania Panny Márie (Hromnice).

Slovo „advent“ znamená príchod, t. j. príchod Ježiša Krista na svet, ako ho slávime v období vianočnom. Advent je časom očakávania, túžby a radostného pokánia. Cirkev po štyri adventné týždne - pravda, štvrtý týždeň obyčajne nie je úplný - vedie nás vždy bližšie k radostnému sviatku Vianoc. Štyri adventné týždne majú i ten smysel, že ľudstvo asi za štyri tisíc rokov čakalo prisľúbeného Vykupiteľa. Podľa starobylého zvyku každý deň ráno ešte za tmy sa schádzame do chrámu pozdraviť rannú Hviezdu, Matku Božiu, ktorá nám priniesla na svet Slnko spravodlivosti, Ježiša Krista. Na česť Matky Božej slávime votívnu omšu doby adventnej, ktorá sa začína slovom „Rorate“, a preto tieto ranné omše nazývame rorátami. Omša Rorate je sostavená z textov kantrovej stredy adventnej a najkrajšie vyjadruje našu adventnú túžbu. Keď sa rozvidnieva, veriaci, sprevádzaní hlaholom zvona na „Anjela Pána“, v posvätnom tichu vracajú sa domov z kostola... Snehom pokrytý kraj a ranná hmla tvoria priliehavé pozadie pre adventné túžby veriacej duše. Zo štyroch adventných nedieľ prvé dve tvoria ďalšiu, posledné dve bližšiu prípravu na Vianoce. Aby sme sa vedeli lepšie orientovať v myšlienkovom bohatstve prípravy, podávame krátky prehľad adventných ideí. Ak liturgiu ponímame ako „vox sponsi“ a „vox sponsae“, ako mystický rozhovor a láskyplné spolunažívanie Ženícha a Nevesty, - advent je očakávaním stretnutia Cirkvi s Kristom.

V prvej polovici adventu sa nám črtá pred očami myšlienka: Kristus-Kráľ sa blíži.

Prvý týždeň: Nevesta Cirkev díva sa do diaľky, či ešte nejde jej Ženích.

Druhý týždeň: Jeruzalem (Cirkev) pripravuje sa na uvítanie svojho Kráľa.

V druhej polovici adventu zdôrazňuje Cirkev: Kristus-Kráľ je blízko.

Tretí týždeň: Radosť Kristovej nevesty z blízkeho príchodu Ženícha.

Kántrové dni adventné: Kráľ berie na seba rúcho žobráka (tajomstvo vtelenia).

Štvrtý týždeň: Posledné vzdychy Nevesty pred príchodom Ženícha.

Vianočná vigília: Kráľ stojí pred bránami Jeruzalema (Cirkvi). Z adventnej liturgie hovoria k nám tri biblické posuvy: prorok Izaiáš, sv. Ján Krstiteľ a blahoslavená Panna Mária. V cirkevných hodinkách cez celý advent.