Nedeľa I. Adventná

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Začína sa nový rok cirkevný. Zas nový prúd milosti, veď ten cirkevný rok, zadelenie sviatkov a nedieľ, je nielen uvádzaním pamiatky na život Kristov, ale i príležitosťou vhĺbiť sa do života duševného, získať Božiu milosť a v duchu napredovať. Toto nám privádza na myseľ evanjelium, keď nám predstavuje zodpovednosť: Raz príde Kristus súdiť, a budem musieť počet vydávať o tom, ako som tie cirkevné roky strávil. A len ten vojde do kráľovstva Božieho, ktorý, ako dobrý strom, nosil na sebe puky kresťanského charakteru, a ktorého život bol zrelým ovocím viery katolíckej.

Teraz očakávame predbežne len toho Ježiša, ktorý sa ako malé dieťa narodil v Betleheme, očakávame Vianoce. Ten Ježiš, ktorý bude prísne súdiť, príde iba na konci sveta. Aby tento návrat Kristov na súd bol pre mňa šťastný, musím sa spojiť úzko s tým Kristom-Spasiteľom, ktorý mi je ako človek taký blízky a v eucharistii taký prístupný: musím pripraviť Jeho príchod do môjho srdca. Pamätám teda už dnes na trojaký príchod Kristov; o Vianociach, do môjho srdca, a voľakedy na súd.

Božia spravodlivosť už aj teraz trestá každú neprávosť. Pozrime len do dejín, a pamätajme na katastrofy. Majme pred očami hrozné vojny! Koniec sveta bude katastrofou bezbožných cynikov. Buďme na stráži a buďme vždy hotoví — ísť na Boží súd.