Sviatok Nepoškvrneného počatia Blahoslavenej Panny Márie

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Ctím si Matku Božiu ako nebeskú Matku svoju, ktorá vo mne vidí podľa Ježiša dieťa svoje a ochraňuje ma. Som verným ctiteľom mariánskym, lebo prítulnosť k Bohorodičke dodáva náboženskému životu veľmi potrebnú milotu detinskej povahy, ochraňuje nevinnosť. Pestujem v sebe úctu k Panne Márii, lebo ona predstavuje dokonalú ženskosť, večné hodnoty ženskej bytosti a spája v sebe z týchto hodnôt dve najcennejšie: panenstvo a materstvo. Mariánska služba je služba rytierska a výhradná perla katolíckeho duševného života.

U dievčat si ctím pyľ panenstva, keď som mužom, a u mladých ľudí si ctím neskazenosť, keď patrím k ženskému pokoleniu. Pričiním sa o to, aby v mojom priateľstve tieto kvetinky zachovali svoju čerstvosť a príťažlivú silu.

Dnes sa konajú obnovy sľubov a prijatia za členov v mariánskych kongregáciách. Šťastlivý ten, kto pod ochranou mariánskej kongregácie vedel sa zachovať a vyspieť v uvedomelého katolíka.

Ešte aj u takých rodín, kde niet veľa náboženských obrazov, mávajú obraz Madony. Kiežby bola ona strážkyňou manželskej vernosti a čistoty manželských úmyslov. Aj v láske k dieťaťu ona dala najkrajší príklad.

Zaťažený som následkami dedičného hriechu. Skazená ľudská prirodzenosť ustavične sa hlási vo mne. Ale aj v sebe si musím vysoko ctiť zmysel pre duševnú a telesnú čistotu, pre tú relatívnu nepoškvrnenosť. Len neprestať bojovať! Ešte ani po páde netreba zúfať alebo oddať sa necharakternému cynizmu. Uznať treba vinu, i tú najmenšiu, ľutovať a hľadať nápravu. Ideál nepoškvrnenej Panny, ideál čistej ženy ani na chvíľu neslobodno stratiť s očí.