Nedeľa III. Adventná

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Osobnosť Jánova je cenná. Zrieka sa všetkého a žije jednej myšlienke. Celkom sa jej oddáva. Nepracuje v úkryte, aj vrchnosti sú na jeho prácu upozornené. On sa ich nebojí, smelo im vyznáva, po čo prišiel, čo hlása, čo pripravuje. Vstupuje im do svedomia. Je pritom skromný. Nedáva si tituly, ktoré mu neprináležia. Nie som Kristus, — hovorí. Ale pri skromnosti, ktorá je u neho vlastne pravdovravnosť, je to človek povedomý. Ja som hlas ... Vie, čo koná, a je presvedčený o dôležitosti myšlienky, ktorej slúži a žije. I ja musím mať vedúcu myšlienku, ktorej žijem, svoje povolanie. Keď sa táto myšlienka nevie uplatniť, tak sa netreba búriť, ale príslušných vhodným spôsobom upozorniť. Moja vlastná ambícia musí mať tiež dvojakú líniu; skromnosť a povedomie, to je správna koľajnica. Skromnosť bez povedomosti býva hriešnou slabosťou, alebo stanoviskom pohodlia, zakrývaného pod rúško svätosti. Uvedomelosť bez skromnosti je bezočivosťou a bezohľadnosťou.

Tragédia židovského národa je, že toľké storočia čakal Mesiáša, a keď sa konečne zjavil, nepriznal sa k nemu. Nešťastníci urobili z náboženskej myšlienky nacionálnu otázku a politiku, Kristus im ani z jedného ohľadu nevyhovel. Na duševný život, na tieto hlbočizné hĺbky kultúrnych hýbadiel, nemysleli. Osud Židov — osud modernej civilizácie! Uprostred vás stojí, ktorého vy neznáte.

Je užitočným zvykom odbaviť si spoveď aj pred Vianocami. Dám si teda otázku sebe samému: Kto si? Čo hovoríš sám o sebe? Vykonám duševná revíziu u seba, vykonám tú malú meliorizáciu. Pripravím cestu Pánovi.