Nedeľa v oktáve Narodenia Pána

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Kristus hneď po svojom narodení sa stal problémom viery a nevery. Každý kultúrny človek musí k nemu zaujať stanovisko, pozitívne alebo negatívne. Ľahostajnosť je záporné a odporné stanovisko. Simeonovo proroctvo kreslilo dejiny cirkvi katolíckej. Pre mnohých sa stal Ježiš pádom, a zas pre mnohých vzkriesením. Jeho znak, kríž, je znakom odporu. Ja sa tomu nečudujem. Kristova náuka nie je heslom, ktoré zapaľuje zdivočené davy, ale je ovocím pripravených duší. V chráme jeruzalemskom úradné kňazstvo nepoznáva Mesiáša. Ono vyberá dane a obetné dary, a očakáva tuzemskú moc pomsty a panovačnosti, len dvaja skromní ľudia vidia v tom dieťatku Spasiteľa, dvaja z celého národa židovského: Simeon a Anna, predstavitelia Židov veriacich, modliacich sa, milosťou Božou osvietených. Preto mňa nezroní, keď vidím to úžasné stranenie sa Krista. Na to treba osobitnú duševnú inteligenciu a duchovnú jemnosť, hĺbku, múdrosť a dobre podkuté vedomosti, aby človek objal znak odporu, aby videl v umŕtvovaní život, v smrti vzkriesenie, aby vedel v sebe prekonať ohromnú protivu medzi telom tohto sveta a krížom nadprírody.

 »Tvoju vlastnú dušu prenikne meč.« To je základ mojej hlbokej katolíckej úcty k Matke Božej. Po pôrode zrástla s Ježišom duševne a prekonala v sebe všetky cesty spasenia. Je Matkou Boha, — to jej dodáva dôstojnosť. Je Matkou Spasiteľa, — to jej dodávalo nadľudskej sily. Stala sa Matkou všetkých, ktorí nastúpili a nastupujú cestu ukrižovanej viery, — to jej zabezpečuje teplotu lásky a rytierskeho oduševnenia. Matku nemožno odtrhnúť od Syna. Synovi sa klaniam, Matku si uctievam. Mariánska úcta prehlbuje život a kresťanský cit. Per Mariam ad Jesum — Máriou k Ježišovi, to je dobré heslo. Som verným dieťaťom Máriiným.