Oktáva Narodenia Pána

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Včera sme dokončili starý rok. Hlúpa poverčivosť ľudská usporiada na Silvestra zábavy a hulákanie, aby sa vraj nový rok začínal veselo. Silvester je predovšetkým večerom spytovania svedomia o tom, ako sme rok prežili a využili, večerom revízie, ktorá sa má konať s povďačnosťou k Bohu, od ktorého máme nielen rok, ale i každú hodinu, tobôž zdravie i milosť. Len potom sa môžem zabaviť, keď revízia duše priniesla uspokojenie. Inak je zábava len zahlušovaním svedomia a výrazom duchovnej prázdnoty. Posledné akordy roku: Te Deum laudámus!

Šťastlivý Nový rok! Je to pekný spoločenský zvyk dobroprajnosťou zaplaviť známy svet. Pritom musím dávať pozor, aby to novoročné želanie malo aspoň pre mňa samého význam. Šťastlivý má byť nový rok, lenže šťastie nezávisí od kariéry a bohatstva, ale od spokojnosti a mierumilovnosti; na to treba ešte zdravia ako osobitnej milosti Božej, a šťastie je hotové. Kto nie takto chápe šťastie, ten je duševným samovrahom, lebo sa otravuje nemožnými plánmi, ambíciou závisti na ujmu duševného a telesného zdravia. Keď sa plány nedaria, keď príde sklamanie, nastane katastrofa vyprázdnených duší: stratia sa v živote, stratia sa zo života, stratia sám život, alebo si ho sami odnímu. Šťastie, to je kus práce, úsmev a jar, viera a nezávislosť, tichá modlitba, trocha slušnej zábavy, porozumenie a usmernená láska, povedomá vláda nad sebou, zdravý šport, dobré čítanie, vykonaná povinnosť a služba. Nový má byť ten rok: obnoviť veci zastaralé, odložiť staré chyby, nedobré zvyky. Obnoviť sa v Pánu. Mať pevnú vôľu a cieľavedomé plány, ktoré možno uskutočniť. Lepší život, duchovnejší, hlbší, povedomejší, nábožnejší. Skutočným rokom má byť tento nový rok, celým rokom: využiť každý Boží deň, aby bol dňom práce a dňom Božím. 365 dní: 365 krokov dopredu! Veni Creator Spiritus! Osvieť ma, Duch Boží, Duch narodeného Spasiteľa!