Sviatok Svätej Rodiny: Ježiša, Márie a Jozefa

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Život Svätej rodiny je príkladom predovšetkým pre domáci pokoj a porozumenie. To by bola azda najmenšia miera kresťanského ducha, ktorú by sme si mohli spoločensky osvojiť z povznášajúceho učenia katolíckej náuky. A veru, mnoho ráz práve táto najmenšia miera, naoko maličkosť, chýba. To je veľké pohoršenie: ukazovať sa nábožným človekom, konať si vonkajšie cirkevné povinnosti, a pritom mať doma stále zvady a peklo. Opravdivé duše, Kristovi oddané, musia sa znášať. A tu je moja úloha, úloha inteligentného člena rodiny, závažná. Domáce intrigy závisti a zvady, tie rozličné zádrapky radi vyhovárame čudnou povahou svojich domácich. No tá čudná povaha nie je iným ako duševnou menejcennosťou nespratného člena rodiny, inteligentný človek je mierumilovný, vie spôsobne vyrovnať rozpory, uhladiť nedorozumenia, stráni sa surových výrazov, je pozorný, vie sa opanovať, obetuje pre domáci pokoj veľmi mnoho. Tobôž inteligent nábožný s Božou pomocou vždy rád vyplní svojou zhovievavosťou tie nepríjemné medzery, ktoré vznikajú pre výčiny menej vzdelaných príbuzných.

Ježiš bol poslušný svojim rodičom. Býval s nimi tridsať rokov. Najväčšia zhoda, láska a porozumenie, starosť jedného o druhého — to je nazaretský dom. I ja chcem byť vždy poslušným dieťaťom. Keď mám sám rodinu a deti, správam sa vo všetkom tak, aby deti nemali príčinu pohoršiť sa, lebo tým by som oslaboval ich vôľu na poslušnosť. V katolíckej rodine musí panovať poriadok, a kde je poriadok, tam je úcta i poslušnosť. Zhoda rodičov je základom výchovy dietok a ich poslušnosti.

Kristus má vyššie ciele, vyššie povolanie, ktoré prerastá úzky kruh rodiny. To dáva na vedomie svojej Matke. Ani ja sa nesmiem báť podrobiť sa vyššej vôli a konať prednejšiu a svätejšiu povinnosť! Táto vyššia vôľa, Božia vôľa a svätá povinnosť, i keď je to národná povinnosť, alebo vnútorný hlas povolania, je vždy prednejšia než vôľa rodičov, príbuzných a priateľov. Matka Ježišova mala porozumenie pre povolanie Syna svojho, ako dobrá matka. Dobrí rodičia nikdy nebudú hatiť múdro ponímané šťastie a duševný pokoj svojho dieťaťa.

Katolícka rodina — to je najpotrebnejšia bunka cirkevného a štátneho života. Preto musím všetko podporovať, čo napomáha zveľadeniu rodín, ich zdravý sociálny život a existenciu. A hlavne musím napĺňať rodiny duchom Ježišovým, musím byť príkladom: za povinnosť svoju pokladám založiť šťastlivú rodinu. Od tejto povinnosti môžu ma oslobodiť iba vyššie a vážne príčiny.