Nedeľa VI. po Zjavení Pána

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Zrno horčičné, ktoré vyrastá v rozvetvený strom, to je vonkajší vzrast cirkvi Kristovej. Chatrné začiatky, apoštolovia-rybári, nijaké prostriedky, záplava sveta pohanského. A dnes Cirkev udáva smer v živote. Jej horčičný vzrast vidno na každom podujatí cirkevnom: na misiách, na ťažkých začiatkoch hlásania evanjelia, alebo na poli diplomacie, a predsa ohromné úspechy! A všetko to, čo my začíname na poli katolíckom, má veru biedne začiatky. Skoro vždy bez groša a bez patrónov. Niekoľko presvedčených horlivcov začne kdesi voľačo, a keď je úmysel dobrý a stojí za ním Cirkev, vyrastie v mohutnú baštu kráľovstva Kristovho.

Kvas — to je zas vnútorný vzrast Cirkvi svätej. Bez tohto by vonkajšie zveľaďovanie nič nestálo. Kvas — to je milosť Božia. Kvas — to je Duch Svätý. Kvas — to je vnútorná organizačná sila. Kvas — to je jednota myšlienky a reči. Kvas — to je jednota ducha, to je horlivosť, to je vytrvalosť. Kvas — to je sľub Kristov: ani brány pekelné ju nepremôžu. Kvas — to je drobná oddaná práca kňazov a laikov v malých a väčších farnostiach, duševná expanzia, ktorá podmaňuje celý svet, veriaci a neveriaci, — i ja som kúskom tohto kvasu. Iba malou bunkou, ale svojím oduševnením, svojou prácou, svojou katolicitou stávam sa tiež spolupracovníkom Kristovým.

Kristov kvas potrebujem aj pre svoju vlastnú dušu. Meditácia, niekoľko myšlienok — a kvas už pracuje, keď aj podvedome, v duši mojej. Dobré slovo, kázeň, modlitba, poučenie, príklad — to všetko je dobrý kvas pre môj duševný vzrast. Bože, len drobné svetielko do tej duše mojej — a pomaly rozsvieti sa vo mne celý človek.