Nedeľa I. pôstna

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Cirkev oslobodzuje od pôstu, uľavuje pôstnu disciplínu, ale od ducha pôstneho neoslobodzuje nikoho. Umŕtvovanie a askéza patrí k povinnostiam kresťanským. Bez vlády nad sebou, nad svojím vlastným telom, ba nad svojimi vlastnými citmi a myšlienkami — niet nasledovania Kristovho. Katolicizmus je istý poriadok života a zmýšľania, nábožný život katolícky je podľa možnosti dokonalý výkon tohto poriadku. A to bez stáleho cvičenia tela i ducha nemožno. Vďačne to uznávame pri každom športe, majme teda smelosť uznávať to aj na poli duševnom. Kristus sa 40 dní postil a tým nám dal príklad. On je Boh, nepotreboval to. My sme slabí ľudia, nám disciplína, zriekanie sa, obete znamenajú posilu duševnú.

Kiež by ma Duch Svätý tiež často priviedol do púšte samoty, kiežby som sa často zahrúžil do týchto vážnych vecí. Niekedy taká meditácia, taká prechádzka osamote, také zamyslenie sa viac osoží, než dlhé nahováranie. Duševné cvičenia, exercície, poskytujú nám tiež takú samotu.

Ježiš nám dáva príklad v trojakom ovládaní seba: popri každodennom chlebe myslieť aj na dušu, meditovať, učiť sa a modliť. To je prvé. Na uzde mať prekotnú ctibažnosť, vo všetkom zachovať spokojnosť a vážnosť. To je druhé. Neklaňať sa nikomu pre sľuby a úspechy, nepredávať seba, svoje telo, svoju prácu, svoj rozum pre akúsi domnelú slávu. To je tretie. Zdolať treba pokušenia a Bohu slúžiť.
Zapamätám si: meno diabol je grécke slovo, znamená ohovárača.