Nedeľa III. po Veľkej noci

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.



Evanjelium tejto nedele, ako aj ostatných nedieľ do Svätého Ducha, je vzaté z krásnej reči Kristovej, ktorou sa lúčil s učeníkmi pri poslednej večeri. Naráža na svoju smrť, ktorá zapríčiní na chvíľku smútok, ale potom príde Veľká noc, vzkriesenie — a smútok sa obráti na radosť. Táto radosť vyviera zo smútku samého, ako príčina matkinej radosti je vlastne ona bolesť, ktorou porodila svoje dieťa. To sú najšľachetnejšie radosti života, ktoré idú v zapätí veľkých útrap a skúšok, a veľkosť takých radostí závisí od veľkosti bolestí, ktoré zrodili potechu. Život bez trápenia a bez starosti je životom bez opravdivých radostí. Ale aj tu treba veľkú inteligenciu a kresťanskú hĺbku, aby v našich veľkých životných útrapách rodili sa veľké nádeje, dôvera a konečne — radosť. Táto radosť nie je predovšetkým vonkajšia, ale duševná, oblažujúca. Preto mnoho ráz bolesť trvá aj naďalej, neprestane, a duševná radosť je už tu, ba teší sa — bolesti. Tieto ohromné protivy znáša iba duša kresťanská, v Ježišovi žijúca.

Chvíľka, veru chvíľočka je celý tento čas tu na zemi. Chvíľka od nášho narodenia do smrti. Chvíľka, len chvíľočka je celý ten žiaľ, celá tá radosť, čo je naším podielom. Chvíľkou je život celých generácií, chvíľkou je sláva národov, chvíľkou ich pokorenie. A táto chvíľka je koreňom dobra a zla, koreňom večnosti. A v tých chvíľkach zrkadlí sa duša, odohráva sa všetko. V tej chvíľke je niekedy sústredená celá večnosť. Ba od tej chvíľky závisí tá večnosť, všetko. Dám si pozor na každú chvíľku života svojho!

V dejinách Cirkvi tiež vandrujú tie ohromné chvíle a striedajú sa: chvíle žalosti a radosti, pokory a slávy, úspechu a neúspechu, ale na konci tú ozajstnú radosť: plnenie Kristovho odkazu, šírenie a sprostredkovanie spásy, vysluhovanie sviatostí, nikto od Cirkvi odňať nemôže, ani to najkrutejšie prenasledovanie.

Svet — to je ten ľahkomyseľný, pre vonkajšok žijúci tuctový svet — ten má iné názory na žalosť a radosť. A tuctový človek, bez duševnej inteligencie, súdi podľa mienky sveta. Volí pre chvíľku života — večnosť smrti.