Nedeľa VI. po Veľkej noci. Nedeľa po Nanebovstúpení

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Toto evanjelium pripravuje nás na Turíce. Kristus poslal Ducha Svätého, ktorý vydáva svedectvo o ňom. To je hlavná činnosť Ducha Svätého v dejinách a v Cirkvi, že vždy vychádza najavo Kristovo učenie ako jediné, ktoré spasí tento svet. Duch Svätý ospravedlňuje Ježiša a jeho evanjelium.

Duch Svätý je Duchom pravdy. On je takrečeno Pravda číra. Kto hľadá pravdu, nájde Ducha Svätého, Ducha Ježišovho, ktorý z Otca a Syna pochádza. Kde účinkuje Duch Svätý, tam niet lži, niet omylu, tam je istota, tam je neomylnosť.

I učeníci budú vydávať svedectvo o Ježišovi. Budú posilnení Duchom Svätým, a budú živými svedkami všetkého, čo potvrdzovalo pravdu Ježišovu. Boli stále s Ježišom. Milosť Ducha Svätého je predovšetkým smelosť vyznávať Ježiša, vydávať o ňom svedectvo. Vo sviatosti birmovania som dostal túto milosť. Ale akým som ja svedkom Ježiša? Vyznávam ho zmužile, nebojazlivo? Aj mne treba byť vždy s Ježišom, aby môj život bol svedectvom o Spasiteľovi.

Ježiš otvorene hovorí učeníkom, čo ich očakáva. To je najlepšie. Majú duševné sily, nech ich teda povedome využívajú čo aj na smrť. Povedomá obeta a povedomé presvedčenie je najimpozantnejšou silou sveta, ktorá nepozná ťažkosti ani proti najfanatickejšej nenávisti, ktorá vyobcuje a zabíja, niekedy aj v mene zákona a pokroku. Ani mňa nesmie odstrašiť nič vo vyznávaní katolíctva.