Nedeľa Turíčna

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Evanjelium opisuje život svätej Trojice v duši mojej. Keď zachovávam Ježišove slová, milujem ho, a aj Otec ma miluje, a prídu ku mne a prebývajú vo mne s Duchom Svätým. To je život posväcujúcej milosti. Kiežby som ho požíval vždy!

Účinkovanie Ducha Svätého spôsobuje vedomosť, pokoj a radosť. Vedomosť vo veciach viery, čo je nám také potrebné. „Ten vás naučí všetkému a pripomenie vám všetko, čo som hovoril." Pokoj Kristov utvrdzuje, uskutočňuje hlavný program Ježišov: Pax — pokoj! A radosť dáva, nermúti sa naše srdce, nestrachujeme sa, lebo sme naplnení Duchom potechy a radosti.

Duch Svätý je duch Ježišov, ktorý sa tak krásne predstavuje na konci evanjelia. Prichádza hlava zlosti, knieža tohto sveta, a on sa mu dobrovoľne odovzdá, hoci na neho, ako na čistú dušu bez hriechu, nemá nijakého práva. Odovzdáva sa mu na mučenie a smrť, aby dokázal lásku k Bohu, Otcovi svojmu, a svoju nekonečnú, pokornú poslušnosť Hľa: slobodná vôľa, láska a poslušnosť, to je duch Kristov, to je Duch Svätý, Duch pravdy a svätosti.

Nám sa dávajú milosti Ducha svätého v birmovke. V tieto dni sa vysluhuje sviatosť birmovania, pri ktorej sa rozlieva po dušiach birmovancov oheň katolíckej sily. Biskup maže hrdinských duchov, ktorí majú ukázať vo svete nielen náuku evanjelia Kristovho, ale aj silu Ducha Svätého, ktorého ovocie je podľa svätého Pavla: láska, radosť, pokoj, trpezlivosť, dobrotivosť, dobrota, zhovievavosť, krotkosť, vernosť, skromnosť, zdržanlivosť, čistota. List ku Galaťanom 5, 22. Meditujem nad týmito čnosťami. I ja som pobirmovaný, preto občas, aspoň na Svätého Ducha, musím v duši svojej obnoviť birmovné milosti. „Veni Creátor Spiritus! — Príď, ó, Duchu Stvoriteľu!“