Nedeľa X. po Turícach

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Pred Bohom sme všetci mizernými hriešnikmi. Len ten, kto toto uznáva, môže stáť pred ním ako spravodlivý. Povedomie hriešnosti totiž najlepšie vystihuje našu vlastnú ľudskú slabosť, ale je tiež aj uznaním Boha ako milosrdného Otca, v ktorom treba mať nádej. Toto chcel Pán Ježiš vyzdvihnúť.

Obraz o farizejovi a mýtnikovi je každodenným obrazom. Sú ľudia, ktorí len o sebe hovoria, chvália sa, dielo iného ani nezbadajú, a pokladajú sa za vzor svätých a múdrych ľudí. Sú to ošklivé duše, ktorým chýba dostatočné poznávanie seba. Týmto sa podobajú aj tí, čo mimovoľne vždy sa chvastajú a omieľajú rozhovor vždy o tej istej veci, ktorú sa im aspoň domnele podarilo urobiť. Týchto neberieme vážne. Sú to chorobné duše, posadnuté ideosynkráziou samoľúbosti. Títo o vážnej pokore ani pochopu nemajú. Vážny človek je pokorný a skromný.

Ten chudák mýtnik v úzadí chrámu ma nadchne, aby som aj ja pokorne myslel na svoje viny a pobožne prosil Boha o milosrdenstvo a odpustenie. Ponížim sa, aby ma Boh povýšil svojou milosťou, ktorú dáva len pokorným.

Kto sa povyšuje, bude ponížený, kto sa poníži, bude povýšený; — to je ako by Boží súd, podľa ktorého každá mentalita dostáva svoj trest alebo svoje ospravedlnenie.