Nedeľa XIV. po Turícach

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Nemožno dvom pánom slúžiť. Nemožno byť naraz aj hmotárom, aj duševným človekom. Nemožno naraz slúžiť aj Bohu, aj peniazom, mamone. Boh je nositeľom všetkého, čo je duchovné, šľachetné a nadprirodzené. Peniaze zas znamenajú všetko, čo súvisí s hmotou a čo slúži telu. Peniaze robia z človeka najbiednejšieho otroka, vyprázdnia mu srdce, ktoré sa stane zatvrdilým a sebeckým. Peniaze potrebujeme, ale nikdy nie sú bez nebezpečenstva pre nás, že stratíme svoj duševný základ, lebo namiesto duševných hodnôt začneme zbierať groše, čo sa stane náruživosťou a našou hlavnou starosťou.

Starať sa musíme o seba a o svojich, ale správna starosť nie je malicherným ustarostením, ale statočnou prácou Bohom žehnanou. Na toto Božie požehnanie stavia Ježiš všetku starosť našu. Bez požehnania Božieho márna naša práca a usilovnosť, a zas keď je Božie požehnanie na našej usilovnosti, i tie najmenšie veci nám slúžia pre tuzemský blahobyt. Čo nám osoží, keď sa aj zoderieme v práci, keď skoro zblaznieme od starostí? Duševný pokoj, vnútorná radosť je hlavnou vecou. A pokoj, radosť závisí od Boha.

Celé evanjelium, ktoré je vzaté z reči Pána na hore, zdôrazňuje úplnú dôveru v Boha. Ježiš vždy prízvukuje synovstvo Božie. Keď je Boh naším Otcom, musíme mať voči nemu skutočnú dôveru. Jeho Prozreteľnosť sa o nás najlepšie postará, najmä vtedy, keď sa celkom oddávame jeho svätej vôli. V nebi sa anjeli a svätí celkom podrobujú vôli Božej, tak to musí byť aj na zemi. Toľko znamená naša modlitba v Otčenáši: buď vôľa Tvoja, ako v nebi, tak i na zemi! Môžeme si byť isti, že On sa postará o to, aby sme mali aj toho každodenného chleba.