Nedeľa XVII. po Turícach

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Na konci svojho účinkovania chodieval Ježiš pred sviatkami skoro každý deň z Betánie, kde mal nocľah, do Jeruzalema učiť. Farizeji chceli mať všetkým možným spôsobom akúsi zádrapku, aby mohli proti nemu voľačo podniknúť. Radili sa medzi sebou, ako ho podchytiť. No Ježiš vždy odpovedá dôstojne a pokojne. Jeho protivníci musia mlčať. O hlavnom zákone sme už meditovali na dvanástu nedeľu po Svätom Duchu.
Na dvoch hlavných príkazoch sa zakladá celý zákon a proroci aj dnes. Kde niet lásky k Bohu a k blížnemu, tam niet opravdivého zákona, tam zákony a predpisy nemajú pevného koreňa v ľudských srdciach. Tobôž, keď sám zákon nemá ohľad na povinnú službu Bohu a sociálny cit. A kto chce učiť, kto chce byť prorokom nových vied a náuk, ten musí tiež stavať na láske k Bohu a na kresťanskej humanite.

Ježiš nemešká pokúsiť sa, aby priviedol farizejov na správny názor o Mesiášovi. Oni čakali syna Dávidovho, slávneho, mocného, víťazného, ale čakali ho ako jednoduchého človeka. Ježiš svojou otázkou chcel ich priviesť k tomu, aby uznali aj božstvo Mesiáša, o ktorom sám Dávid hovorí, že sedí na pravici Otca ako víťaz. Len kto vidí v Mesiášovi aj Boha, môže sa oduševňovať za toho chudobného Ježiša, ktorý podmanil svet, lebo vidí v ňom veľducha všemohúceho. No márne boli pokusy Ježišove. Židia tvrdo zostávali pri svojich

názoroch, Ježiš im bol nepohodlným prorokom, ktorého treba odstrániť. Aj dnes mnohým je Ježiš len slávnym prorokom, ktorého evanjelium je pekným a zaujímavým čítaním, ktoré je poučné, ale nie záväzné. Títo sú tiež hotoví Krista hocikedy, keď sa im stáva nepohodlným, ukrižovať. Jeho Cirkev a jeho nasledovníkov tým viac.

Zas ma nadchne krásne povedomie Ježiša. Boh je on, a to dáva najavo pri každom výstupe, v každom slove. Verím v jeho božstvo. Klaniam sa mu. Mne On nie je len dávnym prorokom, ale prítomným Bohom, Otcom a vodcom. Jeho evanjelium je mojím živým pokrmom duševným.