Nedeľa XIX. po Turícach

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Podobenstvo o kráľovskej hostine je výčitkou pre úradných predstaviteľov národa židovského, že odmietli kráľovstvo Božie, ktoré priniesol Mesiáš. Odmietli i samého Mesiáša. Tých, čo zvestovali jeho príchod, nepočúvali, ba dokonca potupili. Preto Boh tiež zavrhol národ židovský a povolal pohanov, ostatné národy sveta. No aj títo si musia zaslúžiť túto česť, majú si nadobudnúť pravé zmýšľanie, lebo inak budú vyhodení do tmy nevery a biedy.

Katolíkom byť je veľká česť. Málokedy na to myslíme. Patrí to do tajnosti Božej Prozreteľnosti, že je jeden človek zaostalý pohan, druhý osvietený kresťan. Ale ľahko sa môže stať, že ten primitívny obyvateľ pustovných stanov je milší Bohu než kresťan, ktorý si nevie vážiť výhody svojho kultúrneho a svetonázorového postavenia. Niekedy práve tí, čo najviac boli účastní na osobitnej pozornosti milosti Božej, sú ľahostajní a zanedbávajú svoju povinnosť duševnú.

Ja som tiež povolaný. A najmä ja, ktorý som sa učil, študoval, viac než iní ľudia, najmä ja, ktorý mám možnosť viac sa vhĺbiť do právd náboženských. Som povolaný viesť nielen na poli spoločenskom, politickom, ale aj na poli náboženskom. Musím vždy s úctou a potešením prijímať pozvanie do práce katolíckej. Sluhov Božích nemôžem odmietať, musím im pomáhať v apoštolovaní. A keď ma to moje zdravo zmýšľajúce srdce, stará tradícia a pomoc Božia už raz priviedli do sfér náboženského života, musím sa pričiniť, aby som svoju čestnú úlohu dobre a statočne konal. Katolíkom byť, to znamená katolícky život viesť.

Usilujem sa chodiť na nedeľnú svätú omšu s dobrým svedomím, čistým srdcom, tobôž na sväté prijímanie, kde sa bezprostredne stretávam s Pánom, ktorý dáva hostinu a ktorý skúma svojich hosťov.

Aj národy musia vyhovieť povolaniu Ježiša. A tu platí jeho výstraha Židom: „Kráľovstvo Božie sa vám vezme a prenesie na národ, ktorý bude prinášať náležitú úrodu.“ Tak u Matúša 21, 43.