Nedeľa XX. po Turícach

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Ježiš sa stretol s kráľovským úradníkom v Káne, kde vodu premenil na víno. Spasiteľa trocha mrzí, že ho ľudia pokladajú za obyčajného zázračného lekára, ktorý musí prísť k nemocnému, aby uzdravoval. Keď nevidia bezprostredne tie divy, neveria. No, aby ukázal úradníkovi, že jeho moc je vyššia, neviazaná k prítomnosti, mocným slovom božským uzdravil nemocného, ktorý ležal ďaleko v Kafarnaume. Ale aj tu vysvitlo, že Ježiš urobil tento zázrak, aby človeka priviedol k viere.

Sám zázrak nestačí pre vieru. Koľko zázrakov spravil Ježiš, a tí, čo zázraky videli, predsa zväčša neverili. Vždy mali výhovorky. Vôľu veriť a Bohu sa oddať ani najväčší zázrak neodníme. Náznaky a zázraky môžu byť človeku pohnútkou, -ba rozhodujúcim dôkazom, aby veril, ale ešte ani uznanie zázraku samého, alebo pravdy učenia neznamená vieru samu. Viera je vždy veľkou milosťou Božou a veľkou čnosťou. Áno, je veľkou milosťou Spasiteľovou, že činil zázraky, aby nám pomohol veriť. My veríme.

Pane, daj, aby som žil, žil duševným životom, krásnym, zdravým. Pomôž mi, aby mi klesla horúčka vášní. Podaj mi ruku svoju!