Nedeľa XXI. po Turícach

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Podobenstvo o nemilosrdnom sluhovi je jasné. Boh je milosrdný, odpúšťa nám aj najväčšie hriechy. My musíme mať to isté zmýšľanie a máme vďačne odpúšťať svojim blížnym, veď ich vina proti nám je naozaj malicherná oproti tej vine, ktorú nám odpustil Boh. Zatvrdilé srdce, ktoré nepozná odpúšťanie zasluhuje najväčší trest.

Trvalý hnev, pomstychtivosť, je jeden z najťažších hriechov. V základoch pokazí dušu. Človek, ktorý nevie odpustiť inému, je hnilou dušou, ktorej vyšší život sa rozpadne. A je pritom slabý charakter, chýba mu veľkodušnosť, slepo sa pridržiava svojej vášne. Opravdivá inteligencia sa ľahko udobrí, obmedzenosť sa v hneve vyžíva, ukazujúc svoju vonkajšiu vyvýšenosť, keď jej už vnútri niet.

„Odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom...“ To je naša ustavičná modlitba, ktorú nás sám Spasiteľ naučil. Týmito slovami mnohí samých seba odsudzujú. Odpúšťam každému zo srdca, aby i mne Boh odpustil ...