Nedeľa XXIII. po Turícach

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Ten predstavený bol Jairuis, ktorý spravoval synagógu, popredný a obľúbený človek. Mal ohromnú vieru, veď očakával od Ježiša výkon božskej moci. Jednoduchý človek môže uzdravovať, ale vzkriesiť nie. Ježiš odmenil túto vieru. Na ceste do domu Jairovho sa stal ešte jeden zázračný prípad. Aj tu odmenou za veľkú vieru bolo uzdravenie.

Viera nás uzdravuje. Viera je veľká moc, tá v Bohu zakotvená prostá viera, prepletená láskou a nádejou. Neverec ide slepo za neznámymi fantómami a keď ho tieto fantómy sklamú, ide do zúfalstva. Viera nikdy nezúfa, viera dodáva sily aj tomu, kto trpí celý život. Viera je najtrvalejšia sila duševná. Viera vládze zaceliť najboľavejšie rany a urážky. Viera vychováva ľudí jednej svätej veci úplne oddaných.

Dievča len spí. Toto je tiež naša viera. Telesná smrť je len spánkom až do vzkriesenia. Vonku v prírode všetko umiera, lístie padá a hynie. Človek nezahynie, jeho duša bude žiť na veky, lebo je v rukách Pána života a smrti. Naša smrť sa končí vždy s úprimným želaním: do videnia!