Nedeľa XXIV. a posledná nedeľa po Turícach

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


To je najdlhšie evanjelium cirkevného roku. Ježiš vo veľkých črtách maľuje kontúry budúcnosti, smutné vidiny, ktoré v návale hovoru a profetického pátosu splývajú dovedna. Ako celkom blízka udalosť je opisovaná skaza mesta Jeruzalema, ktorá sa vyplnila roku 70 po Kristu. Ale ihneď pri opisovaní tejto skazy prechádza Spasiteľ na opisovanie udalostí, ktoré sa budú diať na konci sveta.

Je koniec cirkevného roku. Ako som prežil tento rok? Veď celý cirkevný rok mal byť rokom milostí a zdokonaľovania. Ako som napredoval v duševnom živote? Práve toto evanjelium mi ukazuje, že beh sveta rýchlym tempom speje dopredu, že príde raz koniec, ale najprv príde koniec môjho života. Pripravujem sa.

Po konci sveta nasleduje nový život, vzkriesenie, nový svet večnosti. To sú najkrajšie kontúry môjho kresťanského horizontu, na okraji ktorého sa stráca, starý liturgický rok, aby nastúpil nový s pevnejšou vôľou a s väčšími nádejami.