Sv. Petra a Pavla, apoštolov

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Svätý Peter a Pavol, títo hlavní apoštolovia Kristovi, umreli v Ríme spolu mučeníckou smrťou, roku 67. Petra ukrižovali dolu hlavou, Pavla sťali. Sú pochovaní v Ríme pod bazilikami, ktoré nesú ich slávne mená. Pútnici s veľkou pietou vyhľadávajú tieto hroby, z ktorých aj dnes vychádza všetka sila a sláva katolíckej cirkvi. Nad hrobom Petrovým totiž sídli jeho nástupca na stolci rímskeho biskupa a spravuje cirkev, ktorú ani brány pekelné nepremôžu. Peter je slovo grécke a zmámená skalu. My sa pridržiavame tejto skaly.

Peter mal vieru silnú, presvedčivú. Preto mu zveril Kristus správu Cirkvi. A dal mu aj najvyššiu duchovnú moc: zviazať a rozviazať. V celej hierarchii účinkuje mocné slovo Kristovo.