Nanebovzatie Blahoslavenej Panny Márie

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Tento sviatok patrí blaženej smrti Bohorodičky, o ktorej veríme, že nebola uložená do zeme, ale Spasiteľ vzal k sebe rovno aj jej telo, ktoré ani na chvíľu nebolo porušené dedičným hriechom. My si ju predstavujeme ako Kráľovnú anjelov, ktorá nosí na hlave korunu dvanástich hviezd.

Kde je Syn, tam patrí aj matka. Podľa našej zbožnej predstavy je Preblahoslavená Bohorodička našou orodovnicou v nebi u svojho božského Syna. Preto sa k Nej tak dôverne utiekame. Ona nám celým svojím životom ukázala, ako treba žiť pre to, čo je potrebné. Naznačil to sám Spasiteľ v Betánii u Marty, kde Mária, sestra Marty, bola hlboko založeného zmýšľania. Ona iste videla skvelý príklad Márie, Matky Ježišovej, nie nadarmo nosila to isté meno. Mária, Matka Ježišova, sa vedela obetovať jednej myšlienke, a znášala pre spasenie ľudstva po Ježišovi najväčšie muky. Patrí jej teda sláva po boku Kristovom v nebi.

Škoda, že mnoho našich dievčat a žien je tak plytkého zmýšľania. Šaty, vonkajšok, ktorý veľmi chytro prepadne zvädnutiu, to je pre nich jediné, čo je potrebné. Áno, musia byť pekné, ale krása ducha je to naozaj jedine potrebné. Tá hĺbka duše, ktorá u žien má zvláštnu jemnosť a pôvab. Ženská bytosť musí tvoriť okolo seba nebo zbožnosti a vyššieho nazerania a priťahovať do toho neba každého, ktorý sa k nej približuje.