Za onoho času povedal Ježiš svojim učeníkom: Nemyslite si, že som prišiel pokoj priniesť na zem. Neprišiel som pokoj priniesť, ale meč. Prišiel som odlúčiť syna od otca, dcéru od matky, nevestu od svokry. Lebo vlastni domáci sú človekovi nepriateľmi. Kto viac miluje otca alebo matku ako mňa, nie je ma hoden. A kto viac miluje syna alebo dcéru ako mňa, nie je ma hoden. Kto nevezme svoj kríž a nenasleduje ma, nie je ma hoden. Kto sa usiluje nájsť svoj život, stratí ho; a kto stratí svoj život pre mňa, nájde ho. Kto vás prijíma, mňa prijíma, a kto mňa prijíma, prijíma toho, ktorý ma poslal. Kto prijíma proroka pre jeho prorocké poslanie, dostane odplatu proroka, a kto prijíma spravodlivého človeka pre jeho spravodlivosť, dostane odplatu spravodlivého. Kto by teda podal piť jednému z týchto maličkých čo len pohár studenej vody, pretože je mojím učeníkom, veru, vravím vám, nestratí svoju odmenu.

Nemyslite si, že som priniesol pokoj na zem. Nie pokoj som priniesol, ale meč. Prišiel som postaviť  syna proti jeho otcovi, dcéru proti matke, nevestu proti svokre. A vlastní domáci budú človeku nepriateľmi.[1] Kto miluje otca alebo matku viac ako mňa, nie je ma hoden. A kto miluje syna alebo dcéru viac ako mňa, nie je ma hoden. Kto neberie svoj kríž a nenasleduje ma, nie je ma hoden.[2] Kto nájde svoj život, stratí ho, a kto stratí svoj život pre mňa, nájde ho.[3] Kto vás prijíma, mňa prijíma. A kto prijíma mňa, prijíma toho, ktorý ma poslal. Kto prijme proroka ako proroka, dostane odmenu proroka. Kto prijme spravodlivého ako spravodlivého, dostane odmenu spravodlivého. A kto by dal piť jednému z týchto maličkých čo len za pohár studenej vody ako učeníkovi, veru, hovorím vám: Nepríde o svoju odmenu.[4]


[1] Kristus nás prišiel zmieriť s Bohom, ale tým vyhlásil neúprosný boj proti hriechu a svetárskemu duchu. Treba sa odlúčiť aj od najbližších, ak by boli prekážkou večnej spásy.
[2] Mt 16, 24–25.
[3] Kto by chcel svoj dočasný život zachovať odstúpením od Krista za cenu zrady, stratí večný blažený život. Kto zasa z lásky ku Kristovi vydá na obetu svoj dočasný život, zaistí si večný život, ktorý získa ako odmenu a náhradu za všetko, čoho sa tu na svete vzdal (Lk 17, 33).
[4] Mk 8, 34–35; 9, 41; Lk 12, 51–53; 9, 48; Jn 13, 20.

Nemyslite si, že som prišiel pokoj uviesť na zem; neprišiel som uviesť pokoj, ale meč.[1] Lebo prišiel som odlúčiť človeka od jeho otca, a dcéru od jej matky, a nevestu od jej svokry, a človeku budú nepriateľmi jeho domáci. Kto miluje otca alebo matku viac než mňa, nie je mňa hoden; a kto miluje syna alebo dcéru nado mňa, nie je mňa hoden. A kto neprijme svoj kríž a nenasleduje mňa, nie je mňa hoden. Kto nájde svoju dušu, ztratí ju, a kto ztratí svoju dušu pre mňa, nájde ju.[2] Kto vás prijíma, mňa prijíma, a kto mňa prijíma, prijíma toho, ktorý ma poslal. Kto prijíma proroka pod menom proroka, dostane mzdu prorockú; a kto prijíma spravedlivého pod menom spravedlivého, dostane mzdu spravedlivého.[3] A ktokoľvek podá nápoja jednému z týchto najmenších, čo len pohár studenej vody pod menom učeníka: veru, povedám vám, neztratí svojej mzdy.


[1] P. Ježiš prišiel uviesť pokoj na zem, a to by sa skutočne stalo, keby všetci ľudia mali dobrú vôľu; ale poneváč tomu je nie tak, zlí budú prenasledovať dobrých.
[2] Prvý smysel: kto nájde život nadprirodzený, ten ztratí život telesný, pôžitkársky; a kto ztratí telesný časný život pre mňa, nájde večný. Druhý smysel: kto nájde život pôžitkársky, ten ho ztratí voľakedy, ale kto pre Krista ztratí časný život, ten nájde večný.
[3] Kto prijme učeníka Kristovho, ako takého, už skrze to spoluúčinkuje na diele Božom, a preto má účasť na jeho apoštolskej práci, a tak obsahuje i tú istú mzdu.