Za onoho času Ježiš prehovoril týmito slovami: Zvelebujem teba, Otče, Pane neba i zeme, lebo si ukryl tieto veci pred múdrymi a obozretnými, ale maličkým si ich vyjavil. Áno, Otče, lebo tak sa to páčilo tebe. Všetko mi odovzdal môj Otec a nikto nepozná Syna, iba Otec, ani Otca nikto nepozná, iba Syn, a komu to Syn bude chcieť zjaviť. Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a obťažení ste, a ja vám dám odpočinúť. Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a ponížený srdcom, a nájdete odpočinok svojim dušiam. Moje jarmo je totiž príjemné a moje bremeno ľahké.

V tom čase Ježiš povedal: „Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si tieto veci skryl pred múdrymi a rozumnými[1] a zjavil si ich maličkým. Áno, Otče, tebe sa tak páčilo. Môj Otec mi odovzdal všetko. A nik nepozná Syna, iba Otec, ani Otca nepozná nik, iba Syn a ten, komu to Syn bude chcieť zjaviť.[2] Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním. Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu. Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké.“


[1] „Múdri a rozumní“ – pyšní farizeji a zákonníci; „maličkí“ – Ježišovi učeníci, ktorí pre svoju pokoru chápu náuku spásy.
[2] Lk 10, 21–22.

Za oného času[1] ohlásil sa Ježiš a riekol: Vychvaľujem ťa, Otče, Pane neba i zeme, že si ukryl toto pred múdrymi a opatrnými a zjavil si to maľučkým. Áno, Otče, lebo tak sa tebe ľúbilo. Všetko mi je odovzdané od môjho Otca. A nikto nezná Syna, iba Otec; ani Otca nik nezná, iba Syn, a komu Syn bude chcieť zjaviť. Poďte ku mne všetci, ktorí sa ustávate a ste obťažení, a ja vás občerstvím. Vezmite na seba moje jarmo[2] a učte sa odo mňa; lebo som tichý a pokorný srdcom, a nájdete odpočinok pre svoje duše. Veď moje jarmo je príjemné a bremeno moje ľahké.


[1] Keď sa apoštolovia navrátili zo svojej apoštolskej cesty a vyrozprávali mu, jako ich chudobní s radosťou prijali.
[2] Príkazy.