Modlitba na jarné kántry

In: Radlinský, A. (ed.): Nábožné výlevy. Poučná a obradná modlitebná kniha s jednotným cirkevným spevníkom pre katolíckeho kresťana na používanie v kostole i doma. 14. opravené a doplnené vydanie. Trnava: SSV, 1945, str. 733-734.

Dobrotivý Otče, povzbuď ma a posilni týmto svätým pôstom proti zlým žiadostiam a náruživostiam, aby som Tvoje dary striezlive užíval(a). Ó, ako často som prestúpil(a) medze striedmosti, ako často som konal(a) minulého štvrťroka to, čo sa Ti nepáčilo. Nehodným(ou) som sa stal(a) Tvojich darov. Veľmi som povoľoval(a) svojmu telu a napomáhal(a) jeho bujnosť, a tým som oslabil(a) svoju dušu v dobrých myšlienkach, žiadostiach a skutkoch. Ach, odpusť mi to pre Ježiša Krista a povzbuď ma, aby som zachovával(a) tak užitočný, Cirkvou ustanovený pôst, žeby môj duch bol posilnený k všetkému dobrému.

Požehnaj tento pôst a dožič milostive, aby ním bol v nás obnovený a utvrdený duch kajúcnosti a poníženosti; aby som sa Tebe páčil(a) a Ty aby si vyslyšal moje prosby, ktoré Ti prednášam za tých, čo vstupujú do kňazského stavu. Udeľ im, ako aj všetkým duchovným pastierom ducha kajúcnosti, lebo majú oplakávať nielen svoje vlastné chyby, ale i hriechy ľudu sebe svereného a o odpustenie prosiť pred trónom velebnosti Tvojej.

Bože môj, z Tvojho dobrotivého nariadenia, zase prestanú smutné zimné dni; všetko stvorenie ožije a bude velebiť Tvoju moc a slávu. Spev vtáctva bude sa rozliehať v povetrí, zem vydá trávu, byliny a kvety; polia, lúky a záhrady sa rozzelenejú; celá príroda bude pracovať a Tvoju milosť ohlasovať. A ja by som mal(a) leňošiť? Ó, nie, i ja sa prebudím; s vtáctvom budem prespevovať Tvoju chválu. Pozorujúc veľké úžitky každého semiačka, budem obdivovať a chváliť Tvoju všemohúcnosť. Krása a vôňa kvetín budú ma pohýnať k vďačnosti, láske a k dôvere v Teba, ich Stvoriteľa.

Dožič mi, Pane, aby ma všetko v jarnom čase povzbudzovalo k pobožnosti, k čnosti a radosti v Teba. Ach, ako by som sa opovážil(a) Teba, dobrotivého svojho Boha obraziť zlými skutkami? - Dám pozor na seba, aby som sa pred Tebou i pred ľuďmi bezúhonným(ou) zachoval(a), rannej a večernej modlitby nevynechal(a). A keby som v robotný deň nemohol(a) ísť do kostola, budem aspoň v duchu na poli slyšať svätú omšu a často Ťa aspoň duchovne prijímať do svojho srdca.

V nedeľný a sviatočný deň neopustím sv. omšu, slyšanie Božieho slova a čítanie nábožných kníh. Z mojich úst nikto nebude slyšať nemravných slov, kliatby a zlorečenia; ani nedám nikomu doma ani na poli príčiny k hnevu a kliatbe; neurobím nikomu škody ani v záhrade, ani na poli, ani v hore; ani len zvieraťu neublížim a nebudem ho ľahkomyseľne trápiť. - Keď sa budem obveseľovať, toto obveselenie bude len počestné a dovolené. Bože môj , posilni ma v týchto predsavzatiach, o to Ťa prosím skrze Krista, Pána nášho. Amen.