Modlitba na zimné kántry

In: Radlinský, A. (ed.): Nábožné výlevy. Poučná a obradná modlitebná kniha s jednotným cirkevným spevníkom pre katolíckeho kresťana na používanie v kostole i doma. 14. opravené a doplnené vydanie. Trnava: SSV, 1945, str. 731-732.

Dobrotivý Otče, požehnaj tento svätý kántrový čas, ktorý svätá Cirkev predpisuje, aby som sa učil(a) odopierať nezriadeným žiadostiam a aby som si skrúšeným srdcom spomínal(a) na svoje hriechy, pre ktoré nie som hodný(á) užívat Tvoje dary. Ó, ako mnoho dobrých vecí som od Teba prijal(a), ako mnoho z Tvojej dobroty je nám ešte prichystané pre obživenie tela na tento čas. Tu vidím, akým dobrým Otcom si ku mne, ktorý(á) som Ťa tak často rozhneval(a). Zmiluj sa nado mnou, odpusť mi hriechy a udeľ mi milosti, aby som sa ich budúcne varoval(a).

Pevne som si umienil(a), že si dám pozor na seba, aby som sa nedopustil(a) tých výstupkov, ku ktorým svet dáva príležitosť v tento zimný čas. Zdržím sa navštevovania tých miest, kde sa vedú nepočestné reči, ohovárani a zlé hry; chcem sa varovať nemiernosti v jedení, zaháľania, netrpezlivosti a rúhavého šomrania proti počasiu. Dožič, aby chudobní a núdzni ľudia, ktorí pre nedostatok trpia zimu, našli útrpné srdce; nedaj, aby som im ja odoprel(a) tepla a toho, čo mám. Hoci sa teraz všetko tvoje stvorenie zdá mŕtvym, predsa sa mi pred oči stavia a povzbudzuje ma k úctivej vďačnosti k Tebe. Hviezdami posypané nebo oveľa jasnejšie sa ligoce ako inokedy; pole je pokryté snehom, ako by teplou vlnou; stromy sú obielené inovaťou; všetky potoky pokryté sú kryštalovým ľadom; okná sú ozdobené ľadovými kvetmi; strechy visiacimi ľadovcami. Toto všetko poskytuje mi dosť príležitosti rozjímať a duchovne sa povzniesť k Tebe. Už toto mi je dostatočné na poznanie Tvojej dokonalosti. Ale ešte mi podávaš dostatok zimného času na čítanie svätých kníh, v ktorých mám poznávať Teba i seba. Prosím Ťa, daj mi len chuti a schopného srdca k tomu.

Prosím Ťa, všemohúci Pane, za všetkých, ktorí budú v tieto kántrové dni vysvätení za kňazov. Udeľ im Ducha Svätého, ktorým bol naplnený svätý Ján Krstiteľ. Príprav ich k tomuto úradu kajúcnosťou, nevinnosfou a vzdialením sa od sveta, ako si pripravil svätého Jána Krstiteľa; aby aj oni, ako Tvoj svätý predchodca, pokorne a horlive konali služby k nášmu spaseniu. Amen.