Modlitba na letné kántry

In: Radlinský, A. (ed.): Nábožné výlevy. Poučná a obradná modlitebná kniha s jednotným cirkevným spevníkom pre katolíckeho kresťana na používanie v kostole i doma. 14. opravené a doplnené vydanie. Trnava: SSV, 1945, str. 734-736.

Najdokonalejší Bože, Ty sám vlastne nič nemáš z toho, keď sa postíme a keď sa naše telo hladom trápi, ale sa Ti páči poslušné používanie prostriedkov duchovnej spásy, ktoré nám Cirkev predpisuje, aby sme zlé žiadosti v sebe umŕtvili, svojho ducha proti náruživostiam posilnili, na svoje previnenia si spomenuli, za ne ľutovali, odpustenie a milosť prosili. Ráč toto naše pričinenie užitočným učiniť a spolu nás vyslyšať, keď Ťa skrúšeným a poníženým srdcom prosíme za tých, ktorí budú v tieto dni vysvätení za kňazov Cirkvi. Dožič im, aby príkladný život viedli. Naplň ich Svätým Duchom, aby siedmimi darmi obohatení dôstojne zastávali svoj úrad k svojmu a k nášmu spaseniu. Daj im sily, aby nás privádzali k spravodlivosti a k čnosti, žeby sme ústami a skutkami meno Tvoje svätili a zvelebovali, vôľu Tvoju plnili a tak niekedy k Tebe do kráľovstva nebeského prísť mohli. O to Ťa vrúcne prosíme.

Dobrotivý Bože, v tento letný čas zvlášť Ťa ešte prosíme o zemskú úrodu. Ty najlepšie vieš, koľko potu, krokov a práce stoja naše polia. Bez Tvojho požehnania a zachovania, ktoré očakávame od Tvojej otcovskej lásky, daromná by bola všetka naša usilovnosť a práca; zbavení by sme boli svojej živnosti. My silne dúfame, že nám požehnania udelíš. Ty najlepšie vieš, čo a koľko potrebujeme, a chceš, aby sme uznali, že od Teba závisíme, aby sme sa nepohrúžili do zemských vecí, ale k Tebe sa obracali.

Preto Ťa prosíme: Ochraňuj naše polia od hromobitia a krupobitia, od škodlivého mrazu, od rozvodnenia a veľkej suchoty. Teplo, zimu, dážď a rosu tak usporiadaj, ako je to potrebné pre hojnú žatvu. Len preto Ťa o zemské veci žiadame, lebo ich potrebujeme k svojmu životu. S Tvojou pomocou chceme ich užívať k úcte Tvojho mena a k dobročinným skutkom lásky. Pri miernom ich užívaní budeme pamätať na Tvoju dobrotu a Tebe budeme vďaky vzdávať.

Dobrotivý Otče, posilni nás v tomto predsavzatí; chráň nás od hriechu, aby sme nepritiahli na seba Tvoju nemilosť a trest. Daj, aby sme neprestávali nedeľné a sviatočné dni zasväcovať Tvojej službe, a tak k svojmu dobru. Nech naše role, záhrady, lúky a hory zostanú bez škody. Ale keby sa Tebe páčilo odňať nám úrodu zeme krupobitím, mrazom, povodňou, suchotou alebo záškodnou rukou neprajného človeka, zachráň nás od všetkých rúhavých slov. Lebo vieme, že si Ty všemohúci a láskavý náš Otec; Ty nikoho neopustíš; my sme Tvoji; Ty máš dosť prostriedkov zaopatriť nám živnosť a môžeš všetko zlé obrátiť k nášmu dobru. Toto rozjímanie nech nás upokojí teraz i potom a nech nás posilní k všetkému dobrému. Skrze Krista, Pána nášho. Amen.