Modlitba na jesenné kántry

In: Radlinský, A. (ed.): Nábožné výlevy. Poučná a obradná modlitebná kniha s jednotným cirkevným spevníkom pre katolíckeho kresťana na používanie v kostole i doma. 14. opravené a doplnené vydanie. Trnava: SSV, 1945, str. 736; 817-818

Dobrotivý a milosrdný Bože, Ty si kázal, aby sme plody podľa svojho zaniesli do domu nášho Pána a  Boha (Ex 23, 19) a predložili ich Tvojmu posvätenému služobníkovi-kňazovi, aby ich požehnal. (Lv 22, lL) Hľa, s detinskou oddanosťou, láskou a dôverou prišli sme sem do chrámu Tvojho a po posbieraní tohoročnej úrody pokorne kľačíme pred Tvojím oltárom.

Doniesli sme najsvätejšej velebnosti Tvojej aj nepatrné dary podľa svojej možnosti, obetujúc z toho, čo si nám požehnať ráčil. Uznávame, že sme všetko dostali z rúk Tvojich, že všetko je Tvojím darom, ktorý sme si my, nehodní hriešnici, ani nezaslúžili. Chválime a zvelebujeme Ťa, ó Pane, ktorý zakrývaš oblohu oblakmi a chmárami pripravuješ dážď zemi; ktorý dávaš vzrastať krmu na úbočiach, poskytuješ dobytku pokrm a všetky potraviny dávaš do služieb ľudí. Navštívil si zem, zavlažil si ju a zmnohonásobil si jej úrodnosť. Ty zvlažuješ brázdy a zveľaďuješ úrodu. Kropeniu dažďa Tvojho teší sa zem. Milosťou svojou požehnávaš našu ročnú prácu a polia naplňujú sa hojnosťou. Pastviny naplňuješ stádami, údolia hojnosťou zbožia. Všetko sa raduje a prespevuje pieseň chvály: svätý, svätý, najsvätejší. S týmto chválospevom celej prírody spojujeme i my svoje vrúcne modlitby a ďakujeme Ti za teplo, za zimu, za dážď a za slnko, ktoré si riadil tak, aby sme mali na celý rok zabezpečený náš chlieb každodenný.

Ty, ó, láskavý Bože, prosby naše si vyslyšal. Obdaril si naše polia klasmi a lúky trávou. Naplnil si naše stodoly, sypárne a pivnice. A keď si nás vo svojom spravodlivom hneve aj navštívil, ponížene uznávame, že tie navštívenia nedajú sa prirovnať k našim hriechom a neprávostiam: len otcovsky si nám pohrozil, očakávajúc naše polepšenie. Veď, keby si nás trestal podľa veľkosti našich hriechov, kto by obstál pred Tebou, ó Pane? Oveľa lepší a zbožnejší, ako sme my, sú mnohí, ktorí núdzu trpia, lebo si im neudelil hojnosť darov pozemských.

Dožič nám, Pane, hojných milostí, aby sme Tvoje dary, nám nehodným udelené, mohli používať k časnému dobru a získaniu kráľovstva nebeského. Otče nebeský, pred oltárom kľačiac Ti sľubujeme, že dary, ktoré si nám zo svojej dobrotivosti udeliť ráčil, nikdy ku hriechu nezneužijeme. Sľubujeme, že ich použijeme k dobru našich rodín, a z toho, čo nám zvýši, chceme obetovať na šírenie Tvojej cti a chvály a na napomáhanie našich bližných, ktorí núdzu trpia. Požehnaj nás, Otče náš, aby sme sa i v budúcnosti stali hodnými Tvojich milostí a aby sme sa čím horlivejšie starali o naše večné spasenie; skrze Pána nášho, Ježiša Krista, ktorý s Tebou žije a kráľuje v jednote Ducha Svätého, Boh na veky vekov. Amen.