Sv. Marta, panna

(29. 7.)
In: Truchlý, A.: Legenda čili čítanie o svätých a vyvolených božích. Sväzok 1. Trnava: Spolok sv. Adalberta (Vojtecha), 1907.


Keď láskavý Spasiteľ v treťom roku svojho učiteľského úradu krajinku Galileju opustil, učil najviac v Judsku. I navštevoval často mestečko Bethaniu, v ktorej zbožný a bohatý Lazar so svojiina sestrama, Martou a Máriou Magdalénou, býval. Bola to nábožná rodina a Židia veľmi ju ctili.

Marta, čo znamená toľko ako, «veliteľka domu» alebo «hospodárka,» zdá sa, že bola najstaršou v rodine. Bola ona panna veľmi vľúdna a k chudobným láskavá a milosrdná. Starostlivé riadila a spravovala bohatý rodinný statok a domácnosť v Bethanii. Medzi ženskými, ktoré Ježiša Krista, čo zasľúbeného Messiáša, poznaly, bola Marta jedna z najprvnejších. Ona velebila a ctila Spasiteľa z celej svojej duše; ona previedla, že i jej sestra Maria Magdaléna svoj pohoršlivý a hriešny život opustila, pokánie činila a Spasiteľa nasledovala. Ale nie len Židia ctili si túto rodinu pre jej bohatstvo a veľké cnosti, lež i láskavý Ježiš miloval zbožnú rodinu, lebo vedel, že Ho vo svojom dome majú veľmi radi.

Keď Ježiš Kristus išiel z mesta Kafarnauma do Jeruzalema, zastavil sa v Bethanii v nádhernom dome Lazarovom. Marta bola natešená, že mohla nebeského Majstra s Jeho učeníkmi v dome svojom uhostiť. Ona vynasnažovala sa presvedčiť Ježiša, jak povďačné sú srdcia rodiny, že sestru Máriu Magdalénu na cestu cnosti a spásy priviedol. I mala Marta plné ruky práce. Keď Marta pre vzácnych hostí smačný obed chystala, sadla si Maria Magdaléna k Jeho nohám, aby počúvala z úst Jeho slová spasenia; lebo od toho času, čo jej povedal: «Id v pokoji. Odpúšťajú sa ti hriechy,» nemyslela na nič inšieho, len na osvoboditeľa od ťarchy hriechov. I pristúpila Marta, ktorá už snáď Máriu viackrát oslovila, aby jej pomáhala, ku Ježišovi a riekla: «Pane, či nedbáš, že sestra moja nechala ma samú slúžiť? Preto povedz jej, nech mi pomôže.» Láskavý Spasiteľ nepokarhal síce jej horlivosť pri obsluhovaní, ale dal Marte na známosť, aby nestarala sa tak veľmi o pokrm; lebo že je On i s máličkom spokojný, ale že by mu milšie bolo, keby i Marta, ako Maria Magdaléna, starala sa o spasenie duše. Toto je najlepšia stránka a najdôležitejšia vec. A Marta prijala s pokorou toto poučenie a chystala stôl. Keď Ježiš poobedoval, poslúchala i Marta slová večného života.

Veľký zármutok zasiahol nezadlho zbožnú rodinku. Lazar onemocnel nebezpečne. Marta a Maria Magdaléna poslali k Ježišovi posla s prosbou, aby ho prišiel uzdraviť. Posol riekol: «Pane, hľa, ktorého miluješ, je nemocný. Ježiš nešiel hneď, ale riekol: «Nemoc táto nie je k smrti, ale k sláve Božej, aby oslávený bol Syn Boží skrze ňu.» Ježiš chcel nový dôkaz svojej božskej moci preukázať; i nešiel ta, kým Lazar nezomrel. Žiaľ sestier bol veľký. Všetka nádej ich na pomoc ľudskú bola zmarená. A Ježiš, ktorý mu spomôcť mohol, neprichádzal! Len po dvoch dňoch riekol k učeníkom: «Poďme zase do Judska. Lazar, priateľ náš, spí: ale idem, aby som ho zo sna prebudil. Učeníci riekli: «Pane, keď spí, bude zdravý. Ježiš hovoril o jeho smrti, no oni Ho nerozumeli. I riekol Ježiš: «Lazar umrel; i radujem sa pre vás, že som tam nebol, aby ste verili. Ale poďme k nemu!» A len teraz išiel do Bethanie so svojimi učeníkami. Keď Marta počula, že blíži sa Ježiš, ponáhľala sa oproti nemu a volala s veľkým plačom: «Pane, keby si tu bol býval, brat môj nebol by umrel; ale i teraz viem, že čokoľvek požiadaš od Boha, dá tebe Boh!» Ježiš tešil Martu: «Vstane zase brat tvoj. Marta riekla: «Viem, že vstane pri vzkriesení v deň najposlednejší. Ježiš chcel posilniť Martu v dôvere, riekol jej: «Ja som vzkriesenie a život: kto verí vo mňa, čoby i umrel, živý bude: a každý, kto je živý a verí vo mňa, neumre na veky. Či veríš tomu? A Marta odpovedala: «Tak je; Pane, ja som uverila, že si Ty Kristus, Syn Boha živého, ktorý si na tento svet prišiel!

I odišla Marta ku svojej sestre Márii Magdalene a riekla jej ticho: «Majster je tu, a volá ťa.» Maria vyšla k Ježišovi a padla k Jeho nohám: «Pane, keby si tu bol býval, brat môj nebol by umrel! Pán Ježiš, keď videl ten všeobecný žiaľ, sám zaplakal. A Židia zvolali: «Hľa, ako ho miloval! I pýtal sa Ježiš: «Kde ste ho položili? Prítomní odpovedali: «Pane, poď a pozri. Ježiš išiel plačúc k hrobu. Bola to jaskyňa a kameň bol k nej priložený. I riekol Ježiš: «Zdvihnite kameň. Marta, ktorú zápach mŕtvoly vo viere zklátil, riekla: «Pane, už zapácha, lebo štyri dni je v hrobe. No Kristus Pán odpovedal Marte: «Či som ti nepovedal, že keď budeš veriť, uzreš slávu Božiu ?» Odvalili skalu. Pán Ježiš pozdvihol oči k nebu a modlil sa: «Otče, ďakujem Tebe, že si ma vyslyšal. Ja som vedel, že ma vždy slyšíš; ale pre zástup, ktorý vôkol stojí, riekol som, aby uverili, že si Ty mňa poslal. Po tejto modlitbe zvolal veľkým hlasom: «Lazare, poď von! A Lazar vyšiel z hrobu, obviazaný povojníkmi na nohách a na rukách, a tvár jeho zastrená bola plachtou. Pán Ježiš riekol: «Rozviažte ho a nechajte, nech odíde. Mnohí Židia, ktorí boli prišli k Marte a Márii Magdalene, uverili v Ježiša Krista a stali sa Jeho učeníkami. Jakú radosť mala Marta a Maria Magdaléna, že Ježiš týmto zázrakom dokázal svoje božstvo! Ale zarytí Židia, farizeji a zákoníci, trnuli v Jeruzaleme a hovorili: «Čo budeme robiť? Tento človek činí mnohé divy. Keď ho tak necháme, všetci uveria v neho. Prijdú Rimania a odnímu naše mesto a ľud.» Na to uzavrela veľká rada židovská, že Ježiša a Lazara zabijú.

Nezadlho za tým, šesť dní pred Veľkou nocou, prišiel láskavý Spasiteľ z mesta Efrema zase do Bethanie. Bola to Jeho posledná návšteva. Pripravili Mu večeru u Šimona, ktorého bol od malomocenstva osvobodil. Lazar sedel s Pánom Kristom za stolom. A Marta obsluhovala, ako obyčajne, Spasiteľa a Jeho učeníkov. Maria Magdaléna doniesla v alabastrovej nádobe drahocennú masť a pomazala hlavu Jeho.

Viacej nerozpráva sv. Písmo o Marte a Lazarovi. Ustné podanie hovorí, že sv. Marta s bratom sv. Lazarom a sestrou sv. Máriou Magdalénou po mnohých prenasledovaniach, ktoré museli v Svätej Zemi od Židov, a neskôr v Efese od Židov a pohanov pretrpeť, doplavili sa na lodičke bez vesiel a vetridiel na pobrežie Francúzska, kde v meste Marseľ (Marseille) a v okolí mnohých pohanov na vieru Kristovu obrátili, svätý život viedli a tam i dokonali. Sv. Marta zomrela okolo roku 80. po Kristu Pánu. Telo sv. Marty odpočíva v podzemnej kaplnke v Tarasku. Sv. Ignác z Lojoly a sv. Karol Borromejský boli veľkými ctiteľmi sv. Marty.

Sv. Marta vyobrazuje sa so sv. Máriou Magdalénou, ako obsluhuje Spasiteľa; alebo samotná s drakom pri nohách.

Poučenie.

Sv. Marta patrila k najbohatším rodinám v Bethanii. Spasiteľ nenavštevoval dozaista rodinu Martinu pre jej bohatstvo. Prísné zachovávanie zákonov Božích a lásky plná nábožnosť Marty, jej brata Lazara, a po obrátení i Márie Magdalény, vábily Spasiteľa do kruhu tejto vznešenej rodiny. Všetci traja závodili v úcte a láske oproti Spasiteľovi sveta, každý z nich svojím spôsobom. Sv. Marta starostlivá bola pri obsluhovaní Pána, že zabudla na to, čo bolo jej najpotrebnejšie. Kresťane, spomni si, že i ty starostlivý si o mnohé veci. Neunavene namáhaš sa, aby si stal sa bohatým, učeným, cteným. Všetko toto nie je tvoje najpotrebnejšie. Nebo môžeš obsiahnuť i bez bohatstva, učenosti, svetskej priazne a domnelej slávy. Opusť teda tieto nepotrebné veci, ktoré ťa len zarmucujú a znepokojujú, nestaraj sa o svet; ale vyhľadávaj to najpotrebnejšie: spasenie duše svojej.

Kresťane, vyhľadávaj najprv kráľovstvo Božie, a všetko ostatné bude ti dano. Táto starosť ti je najpotrebnejšia pre dušu i telo tvoje. Starať sa máš o dušu, ktorá je nesmrteľná, aby nezahynula; mŕtviť a zapierať máš svoje telo za tohoto života, aby bolo večne šťastlivé. Statky, česť, radosti, za ktorými sa sháňaš, zaniknú v krátkom čase. Čo činíš pre svoju dušu, potrvá na veky. Pripomeň si, že utratíš všetko, keď nebudeš starostlivým o svoje duševné spasenie. Čo sa minulo, nenavráti sa. Máš len jeden život pozemský, jedno telo, jednu dušu. Nemožno ti dvaráz umrel Kto je raz v nebi, lebo v pekle, ostane vždy a na veky tam! I rozjímaj, ako si pracoval posiaľ na svojom duševnom spasení? Ach, jak túžobne sháňal si sa po márnosťach, a na najlepšiu stránku svoju si zabudol!

Modlitba.


Ó Bože, popraj nám milosti na prímluvu sv. Marty, panny a služobnice Tvojej, aby sme Ti s takou veľkou ochotnosťou slúžili, ako ona, duševné svoje spasenie neunavene vyhľadávali a za ňou k Tebe do neba dostať sa mohli. Skrze Ježiša Krista, Syna Tvojho, Pána nášho. Amen.