Drahí bratia! Boh je láska! A v tom sa prejavila láska Božia k nám, že Boh poslal na svet svojho jednorodeného Syna, aby sme skrze neho mali život. A táto láska nezakladá sa na tom, že by sme my najprv boli milovali Boha, ale že on si nás zamiloval a poslal svojho Syna ako obetu smierenia za naše hriechy. Milovaní, keď si nás Boh takto zamiloval, aj my sa máme navzájom milovať! Boha nikto nikdy nevidel, ale keď sa milujeme navzájom, Boh je v nás a jeho láska v nás dosahuje dokonalosti. My sme v ňom a on v nás: To poznáme po tom, že nám dal (hojnú mieru) svojho Ducha. My sami sme videli a svedčíme, že Otec poslal Syna svetu za Spasiteľa. Kto vyznáva, že Ježiš je Syn Boží, Boh je v ňom a on v Bohu. A my sme poznali a uverili v lásku, ktorú má Boh k nám. Boh je láska, a kto zostáva v láske, zostáva v Bohu, a Boh v ňom. A láska Božia k nám preto je taká veľká, aby sme mali dôveru v deň súdu, že ako on je, aj my sme v tomto svete. V láske nieto strachu, ale dokonalá láska vyháňa strach, lebo strach býva pred trestom, a komu sa treba báť trestu, nie je dokonalý v láske. My milujeme Boha, lebo on nás najprv miloval. Keby však niekto povedal, že miluje Boha, a nenávidel by brata, luhal by. Veď kto nemiluje brata, ktorého vidí, ako môže milovať Boha, ktorého nevidí? A to prikázanie máme od Boha, aby ten, kto miluje Boha, miloval aj brata.
Kto nemiluje, nepoznal Boha, lebo Boh je láska. A Božia láska k nám sa prejavila v tom, že Boh poslal svojho jednorodeného Syna na svet, aby sme skrze neho mali život. Láska je v tom, že nie my sme milovali Boha, ale že on miloval nás a poslal svojho Syna ako zmiernu obetu za naše hriechy. Milovaní, keď nás Boh tak miluje, aj my sme povinní milovať jeden druhého. Boha nikto nikdy nevidel; ale keď sa milujeme navzájom, Boh ostáva v nás a jeho láska v nás je dokonalá. A že ostávame v ňom a on v nás, poznávame podľa toho, že nám dal zo svojho Ducha. A my sme videli a svedčíme, že Otec poslal Syna za Spasiteľa sveta. Kto vyzná: „Ježiš je Boží Syn,“ ostáva v ňom Boh a on v Bohu. A my, čo sme uverili, spoznali sme lásku, akú má Boh k nám. Boh je láska; a kto ostáva v láske, ostáva v Bohu a Boh ostáva v ňom. Láska v nás je dokonalá v tom, že máme dôveru v deň súdu, lebo ako je on, tak sme aj my na tomto svete. V láske niet strachu, a dokonalá láska vyháňa strach, lebo strach má v sebe trest, a kto sa bojí, nie je dokonalý v láske. My milujeme, pretože on prvý miloval nás. Ak niekto povie: „Milujem Boha,“ a nenávidí svojho brata, je luhár. Veď kto nemiluje brata, ktorého vidí, nemôže milovať Boha, ktorého nevidí. A toto prikázanie máme od neho: aby ten, kto miluje Boha, miloval aj svojho brata.
Kto nemiluje, nepozná Boha poneváč Boh je láska. V tom sa zjavila láska Božia k nám, že Boh poslal svojho jednorodeného Syna na svet, aby sme žili skrze neho. V tom je láska, nie že by sme my boli milovali Boha, ale že on prv [V gréčtine chybí: prv.] miloval nás a poslal svojho Syna, jako smierenie za naše hriechy. [Boh miloval nás, ako svojich nepriateľov, a poslal svojho Syna, aby nás smieril s Bohom.] Premilení, keď Boh takto miloval nás, i my sa musíme milovať vospolok. Boha nikdy nikto nevidel; keď sa milujeme vospolok, Boh zostáva v nás, a jeho láska je v nás dokonalá. Po tomto poznáme, že zostávame v ňom a on v nás, že nám dal zo svojho Ducha. A my sme videli [Pri premenení Krista Pána.] a dosvedčujeme, že Otec poslal svojho Syna spasiť svet. Kto vyzná, že Ježiš je Syn Boží, Boh zostáva v ňom a on v Bohu. A my sme poznali a uverili láske, ktorú má Boh k nám. Boh je láska, a kto zostáva v láske, zostáva v Bohu a Boh v ňom. Na to je dokonalá láska Božia s nami, aby sme mali dôveru na súdny deň, že jako je on, i my sme na tomto svete. [Že jako je on plný lásky k nám, takto sme i my k nemu a k bližným. Alebo jako je on oslávený, i my sme oslávení.] V láske nieto bázne, lebo dokonalá láska vyháňa bázeň, preto, že bázeň predpokladá trest, a kto sa bojí, nie je dokonalý v láske. [Dokonalá láska len dobré predpokladá o tom, koho miluje, a najmä predpokladá tiež lásku, a preto sa nebojí.] My teda milujme Boha, preto, že Boh prv miloval nás. Keby kto povedal, že miluje Boha, a nenávidí svojho brata, je luhár. Veď kto nemiluje svojho brata, ktorého vidí, jako môže milovať Boha, ktorého nevidí? A také prikázanie máme od neho, aby ten, kto miluje Boha, miloval i svojho brata.