Za onoho času žil istý kráľovský úradník, ktorý mal v Kafarnaume chorého syna. Ako počul, že Ježiš prišiel z Judska do Galiley, pobral sa k nemu a prosil ho, aby prišiel uzdraviť jeho syna, ktorý už umieral. I povedal mu Ježiš: Ak len nevidíte divy a zázraky, neveríte! Kráľovský úradník mu hovoril: Poď, Pane, kým mi dieťa neumrie! Ježiš mu povedal: Choď, syn ti žije! A ten človek uveril Ježišovým slovám a šiel. Ešte bol na ceste, keď mu prišli naproti sluhovia a zvestovali, že mu syn žije. Pýtal sa ich teda na hodinu, v ktorej sa mu poľavilo. Povedali mu: Včera okolo siedmej prestala mu horúčka. Tu poznal otec, že to bolo práve v tú hodinu, keď mu Ježiš povedal: Syn ti žije! I uveril on aj celá jeho rodina.
Prišiel teda znova do Kány Galilejskej, kde premenil vodu na víno.[1] Bol tam istý kráľovský úradník[2], ktorý mal v Kafarnaume chorého syna. Ako počul, že Ježiš prišiel z Judey do Galiley, vybral sa k nemu a prosil ho, aby šiel uzdraviť jeho syna, ktorý už umieral. Ježiš mu povedal: „Ak nevidíte znamenia a divy, neveríte.“ Kráľovský úradník mu hovoril: „Pane, poď, kým mi dieťa neumrie!“ Ježiš mu povedal: „Choď, tvoj syn žije!“ On uveril Ježišovmu slovu a šiel. Ešte bol na ceste, keď mu prišli sluhovia naproti a hovorili, že jeho dieťa žije.[3] Pýtal sa ich, koľko hodín bolo, keď sa mu uľavilo. Povedali mu: „Včera o jednej popoludní mu prestala horúčka.“ Tu otec poznal, že to bolo práve v tú hodinu, keď mu Ježiš povedal: „Tvoj syn žije.“ A uveril on i celý jeho dom.
[1]Ježiš uzdravuje syna kráľovského úradníka. Pozri tiež Mt 8, 5-13 a Lk 7, 1-10 rozprávajú o inej udalosti.
[2] „Kráľovský úradník“ - úradník v službách Herodesa Antipasa, tetrarchu; ale ľud tetrarchu volal kráľom. Tento kráľovský úradník bol pravdepodobne Žid, nie pohan, ako kafarnaumský stotník u Mt a Lk.
[3] Židovské sviatky, ktoré sa tu spomínajú, boli buď Turíce, alebo Veľká noc v druhom roku Ježišovho účinkovania.
Tedy zase prišiel do Kány Galilejskej, kde bol vodu premenil na víno. Tu bol akýsi kráľovský úradník, ktorého syn bol nezdravý v Kafarnaume. Tento, keď počul, že Ježiš prichádza z Judska do Galilejska, prišiel k nemu a prosil ho, aby prišiel a uzdravil jeho syna; lebo už skonával. Tedy riekol mu Ježiš: Ak len nevidíte divy a zázraky, neveríte. Riekol mu kráľovský úradník: Pane, poď skôr, než mi syn umre. Riekol mu Ježiš: Iď, tvoj syn žije. Uveril človek reči, ktorú mu Ježiš povedal, a odišiel. A jako už prichádzal, prišli mu sluhovia naproti a zvestovali mu a riekli, že mu syn žije. Vyzvedal sa ich teda na hodinu, v ktorú sa lepšie cítil. I riekli mu, že včera o siedmej[1] hodine prestala mu zimnica. Poznal teda otec, že to bola tá hodina, v ktorej mu Ježiš riekol: Tvoj syn žije. I uveril v neho on sám i celý jeho dom.
[1] Dľa nášho počítania o jednej.