Bratia! Mám nádej, že ten, ktorý začal vo vás dobré dielo, ho aj dokoná, a to až do dňa Krista Ježiša. Právom môžme takto myslieť o vás všetkých. Veď si vás v srdci nosím, lebo máte so mnou účasť na tej istej milosti ako v mojom väzení, tak aj pri obrane a utvrdzovaní blahozvesti. Boh sám mi je svedok, ako veľmi túžim po vás všetkých, ozaj srdcom Krista Ježiša! A za to sa modlím, aby vaša láska vždy viac a viac rástla v dokonalom poznaní (viery) a v každom šľchetnom cite, aby ste boli schopní rozoznávať, čo je lepšie, a aby ste boli čistí a bez úhony v deň Kristov, prinášajúc (milosťou) Ježiša Krista hojné ovocie spravodlivosti na slávu a chválu Božiu.
A som si istý, že ten, čo začal vo vás dobré dielo, aj ho dokončí až do dňa Krista Ježiša[1]. A právom si to myslím o vás všetkých, veď vás v srdci nosím, lebo vy všetci máte účasť na mojej milosti tak v mojich okovách, ako aj pri obrane a utvrdzovaní evanjelia. Boh mi je svedok, ako po vás všetkých túžim srdcom Krista Ježiša. A modlím sa za to, aby vaša láska čoraz viac rástla v pravom poznaní a vo všestrannom chápaní, aby ste vedeli rozoznať, čo je lepšie, a aby ste boli čistí a bez hany pre Kristov deň, plní ovocia spravodlivosti, ktoré je skrze Ježiša Krista na Božiu slávu a chválu.
[1] Deň Krista Ježiša je deň jeho slávneho príchodu na konci vekov, ktorý dáva kresťanskému životu tón radostného očakávania.
Dúfam to samé, že ten, ktorý začal vo vás dobré dielo, i dokoná až do dňa[1] Krista Ježiša. Jako je i slušné, aby som tak myslel o vás všetkých, preto, že vás mám v srdci ešte i vo svojich okovách, a pri obrane i utvrdzovaní evanjelia, že vy všetci ste účastní mojej radosti.[2] Veď Boh mi je svedkom, jako túžievam po vás všetkých s najvrúcnejšou láskou[3] Ježiša Krista. A modlievam sa za to, aby sa vaša láska viac a viac rozhojňovala vo vedomosti a vo všetkej rozumnosti[4], aby ste si volili, čo je lepšie, i aby ste boli čistí a bez vady na deň[5] Kristov, naplnení ovocím[6] spravedlivosti skrze Ježiša Krista na slávu a chválu Božiu.
[1] Na deň, na ktorý Kristus prijde súdiť. Láska, ktorá všetko dúfa, uisťuje apoštola, že Filipani až do konca vytrvajú.
[2] Príčina, pre ktorú apoštol Filipanov na srdci nosí, t. j. miluje, je tá, lebo vie, že oni úzkostlive zaujímali sa za to, čo sám robí vo väzení, a pri obrane a rozširovaní evanjelia. Tieto trápenia a práce sú pre Pavla radosťami, nakoľko mu zabezpečujú večnú slávu; preto ich i menuje účastníkmi svojej radosti.
[3] Ako vás všetkých milujem, podobne láske, ktorou vás miloval Ježiš Kristus.
[4] Lebo len tá láska je stála, ktorá úplne zná vznešenosť a cenu milovaného predmetu, teda Boha.
[5] Táto láska k Bohu má ich viest k tomu, aby žili svätý život v očakávaní súdu Kristovho.
[6] Náš život je vtedy svätý, keď nie je jalový, keď vykonávame dobré skutky. Ako len ten strom je dobrý, ktorý rodí dobré ovocie, tak i len ten človek je dobrý, ktorý koná dobré skutky. No dobré skutky môže človek konať len napomožený milosťou P. Ježiša. A tieto dobré skutky slúžia na česť a slávu Božiu.