Ritus celebrandi matrimonii sacramentum

 
Obrad vysluhovania sviatosti manželskej

1. Parochus Matrimonio adfuturus, publicationibus faetis ut dictum est, si nullum obstet legitimum impedimentum in ecclesia, superpelliceo et stola alba indutus, adhibito uno saltem Clerico superpelliceo pariter induto, qui librum et vas aquas benedictae cum aspersorio deferat, coram duobus saltem testibus, virum et mulierem ante altare genuflexos, quos parentum vel propinquorum suorum praesentia cohonestari decet, de consensu in Matrimonium interroget, utrumque singillatim. Et primum quidem Sponsum, deinde Sponsam. 

1. Farár, ktorý má sobášiť, sa uistí, že ohlášky boli vykonané ako je uvedené vyššie a že niet legitímnej cirkevno-právnej prekážky. Farár sobáši v superpelícii s bielou štólou, pričom má aspoň jedného miništranta odetého taktiež v bielej superpelícii, ktorý nesie obradnú knihu, nádobu so svätenou vodou a kropeničku. Sobáš sa koná v prítomnosti najmenej dvoch svedkov. Muž a žena si pred oltárom kľaknú. Manželský súhlas vyjadria (okrem kňaza a svedkov) v prítomnosti svojich rodičov alebo príbuzných, a to po jednom, najskôr ženích, a potom nevesta.


 
2. Advertat autem Parochus, ut ad interrogationes verum et formale accipiat responsum, ne pro consuetudine dumtaxat vel ex suggestione astantium respondeat Sponsus vel Sponsa: ita, vel non. 2. Farár snúbencov poučí, aby na predmanželské otázky odpovedali pravdivo a jednoznačne, buď „áno“ alebo „nie“, a to nielen kvôli forme, ale aj vnútorne, kvôli obsahu ich odpovedí..

 
3. Tum Parochus stans versa facie ad illos, ita ut virum habeat ad sinistram, mulierem vero ad dexteram, signum Crucis super se exprimendo, dicit: 3. Potom sa farár postaví tvárou k snúbencom, a to tak, že ženícha má po svojej ľavej strane a nevestu po svojej pravej strane, a urobí nad nimi znak kríža, hovoriac:
In nómine Pátris, et Filii, ✠ et Spíritus Sancti. Amen. V mene Otca, i Syna ✠ i Ducha Svätého. Amen.

 
4. Tunc interroget sponsos, ut sequitur, et primo quidem sponsum. 4. Potom sa postupne spytuje snúbencov, najskôr ženícha:

Teraz nasledujú sobášne otázky.