Nedeľa II. Adventná

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Svet ustavične hľadá nových spasiteľov. Všetko prežíva krízu, a niet východiska. Hlas modernej kultúry a zázračnej techniky znova sa vracia k Ježišovi s otázkou: Ty si ten Mesiáš, alebo máme iného očakávať? Ježiš karhavým okom sa díva na moderného človeka, ktorý vo svojej nervozite a vo svojom životnom zhone nenájde si čas vzdelávať sa duševne, vhĺbiť sa do dejín. Na tom širokom poli histórie a najmä v dušiach tak dobrých ľudí by si uvidel dielo Kristovo: duchovnú osvetu, skromnosť, a obetavosť, obnovený život a sociálnu rovnosť na základe kresťanskej lásky. Modernému človeku nezostáva inšie ako uznať Krista a jeho Cirkev. Kristus, náš vodca z nešťastia a biedy — to je najaktuálnejšia adventná myšlienka.

Niekedy a i ja mávam pochybnosti, keď hľadám cesty svojho vlastného života. Kam sa obrátiť? Ako by bolo lepšie? Koho poslúchať? Zhýralú spoločnosť? Telo svoje? Vlastný namyslený rozum s tou chatrnou mierou pochybnej múdrosti? Nie, ja nemám čas v tomto krátkom živote, zmietať sa v jalových pochybnostiach. Potrebujem osvedčeného vodcu, zakotvenú silnú ideu, potrebujem — Boha. Potrebujem Ježiša. Tí, ktorí ma chcú viesť, sú sami slepí: duševne vyschnutí, sú chromí: kuľhajú po chodníkoch rozličných „problémov“, sú mŕtvi, života dať nevedia. Ja potrebujem nie vodu, nie noviny, nie zábavy — to je všetko veľké vyprázdňovanie duše, mňa moderné prúdy duševne len ochudobňujú, — ja potrebujem — evanjelium. Príď, Pane Ježišu!

Ježiš chváli Jána Krstiteľa. Nie panovníkov, ktorí vyobliekaní reprezentujú seba, nie diplomatov, ktorí mäkko cestujú, nie profesorov, ktorí z ozdobených kresiel vyučujú, ale Jána, ktorý sa odvážil povedať pravdu panovníkovi a preto bol do žalára vrhnutý. Jána chváli, ktorý nič nemá, skromne žije, peniazmi opovrhuje, svojou nenáročnosťou a chudobou zbiera veriacich pre kráľovstvo Božie a sprostredkuje mier medzi ľuďmi. Jána chváli, ktorý neužíva frázy a bombasty, ale jednoduchými slovami vykladá pravdu a hlása Krista. Trstina a obleky elegantné — to sú necharakterné prázdne hlavy a pozéri. A my potrebujeme prorokov!