Nedeľa III. po Zjavení Pána

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Naozaj neviem, Pane, čo je väčšie: tieto zázraky, alebo Tvoja láska, ktorou ihneď nazrieš do trpiacej duše človeka. Zázraky dokazujú Tvoju božskú moc, Tvoje velebné mesiášstvo, ale že si nimi uzdravoval trpiacich, to prezrádza Tvoje láskavé srdce. Daj mi hodne tejto milosrdnej, spolucítiacej duše svojej, ktorej neošklivila sa ani najohavnejšia nemoc, ktorá sa ponížila i k najubitejšej biede, len aby pomohla, len aby uľavila a uzdravila. »Pane, ak chceš, môžeš ma očistiť.« — »Chcem. Buď čistý.« Aká to ochota! Kto má pomôcť, nech pomôže hneď. To je láska.

Hriech a hriešne náklonnosti — ozajstná prašina, pre ktorú rozpadne sa i najkrajšia duševná stavba. Ťažko jej odolať, ťažko ju premôcť. Milosti mi treba, Božej pomoci. Chcem byť čistý, duševne zdravý, Pane, ak chceš ...

»Pane, nie som hoden...« Naozaj, aká ohromná viera, aká dôvera! Táto viera nepochybuje, nekladie podmienky, je úplná. To je viera inteligentného človeka, ktorý sa presvedčil o vyššej moci Ježišovej. To je viera múdreho človeka, ktorý sa vie pokoriť pred Bohom, lebo si je vedomý toho, že ľudské vedomosti sú slabé a neisté, ale Božia sila všemohúca. To je viera dieťaťa, ktoré sa oddáva Ježišovi ako otcovi, lebo hľadá istotu. Daj mi, Pane, takúto vieru!

»Nie som hoden...« Začiatok duševného života je skromnosť a poníženosť. Len kto hlboko nazrie do seba, a uvidí v sebe tie ohromné medzery, ktoré ľudská slabosť so sebou prináša, len ten si bude žiadať doplniť dušu svoju svetom Božím. Pane, maličký som pred Tebou, a slabý, daj, aby pokora bola mojou životnou múdrosťou.

Stotník mal sociálny cit. Staral sa o zdravie svojho sluhu. Už tým si získal Božiu dobrotu. Táto sociálna svojpomoc je krásna vec. Už je aj dobre organizovaná. Na jedno sme predsa zabudli; na duševnú stránku veci. Pomôcť treba aj duševnej biede. A na to nestačí organizácia, ani zákony, ani štát. Na to treba lásky. Na to treba ducha Kristovho.