Nedeľa V. po Zjavení Pána

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Prečo Boh toľko zla pripúšťa na tomto svete? Kristus všetko tak krásne ustrojil, Keď zostavil najkrajšiu náuku, ustanovil si Cirkev, i všetko by mohlo ísť utešene podľa zásad kresťanských, ľudia by mohli žiť ako bratia a sestry v pokoji ... A tu — po dvetisícročnom kresťanstve zasa len zlo, vojna, nenávisti, proticirkevné prúdy. Všade kúkoľ: v spoločnosti podlí ľudia, v školách všetko, len Boh nie; na vedeckých ústavoch len hmota a hmota, nemožné teórie, voľná morálka, vydaná ľudským rozmarom. Tých niekoľko kostolov a praktických katolíkov veru predstavuje málo pšenice pri hojnej úrode nočných lokálov a obskúrnych prednáškových siení. No nebudem preto nespokojný. Zlo patrí tiež do veľkého Božieho plánu. Zlo je trpené a môže to byť i najväčšie zlo, ktoré len kedy diabol vymyslel, Božiu moc nepremôže, ba na konci vysvitne, že aj zlo, hoci je proti Bohu, mimovoľne slúži Božím poriadkom. Kde by sme mali toľko martýrov, vyznávačov krásnych čností, keby nebolo prenasledovateľov, keby nebolo odporu? To je tragédia zla, že je rovno namierené proti dobru, proti Bohu, proti Cirkvi a slúži nakoniec predsa veľkej stvoriteľskej myšlienke Božej. A zas to je šťastie dobra, že čím viac má prekážok, čím viac skusuje trápenia, tým je lepšie, slávnejšie, odolnejšie. Preto som vždy na strane dobra, na strane pšenice, keby ju i ľadovec ubil.

Boží horizont — ľudský horizont, to sú dve rozličné veci. Ja vidím len krátko a málo. Preto netreba sa prenáhliť. Netreba prchkosťou a akousi nemúdrou horlivosťou proti neporiadku narobiť ešte väčšej škody než nepriateľ urobil. My vidíme len niekoľko klasov tej pšenice, a veľa toho kúkoľa. Boh vidí celú úrodu a dovidí až do žatvy, vidí do konca. Preto nezúfať.

Na nepriateľa pozor! I v duševnom živote, i vo verejnom!