Nedeľa II. po Veľkej noci

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Jedno z najkrajších evanjelií je čiastka o dobrom pastierovi. Ježiš je dobrý pastier, ktorý dal svoj život za svoje ovce. To dokázal na Veľký piatok. Je to najdokonalejšia láska a oddanosť. Kto toto priateľstvo, túto teplotu srdca Ježišovho pochopí, ten sa bude vedieť oduševňovať za Krista a za jeho vec. Ten ho bude milovať. Pane Ježišu, pokladaj ma tiež za svoju ovečku!

Ježiš hovorí farizejom, predstaviteľom národa, ktorý sa živí pastierstvom, chovom dobytka. Preto táto jednoduchá reč a obraz z pastierskeho života. S každým treba hovoriť jeho rečou a pre jeho pochop a obrazotvornosť. To je pravá inteligencia a láskavosť.

Ježiš pozná svoje ovečky, a tie poznajú ho tiež. Medzi nimi je stála spojitosť. To je duševný život. To sú meditácie. Vhĺbiť sa mi treba do kresťanských právd, do pravej mentality Ježišovej, aby som Ho poznal, aby som mu porozumel. Nesmiem zostať iba pri vonkajšom vyznávaní svojej viery, musím žiť po katolícky, hľadať spojenie s mocným a hlbokým životom náboženským, napájať sa duchom kresťanstva, duchom Ježišovým. Chcem byť duševným človekom, hlbokým duchom, krásnou dušou. Poznaj ma, Ježišu, a chop sa duše mojej!

Tie iné ovce, ktoré nie sú z tohto ovčinca, priviesť musím pomáhať aj ja Ježišovi a Cirkvi jeho. Keď mám katolícke presvedčenie, dožičím opravdivý život a zmýšľanie aj iným. Preto sa zaujímam o misijnú činnosť Cirkvi, Teším sa, keď sa konajú misie u nás a podporujem misijnú agendu v iných krajoch, kde naši horliví a obetaví misionári a misionárky učia pohanov a krstia ich. Svojim vlastným príkladom a šľachetnosťou, vážnym poučovaním, tiež môžem blúdiace ovečky priviesť k Ježišovi. Aj sa modlím za ne.

V dnešnej lekcii predstavuje nám Peter Krista ako pokorného trpiteľa, ktorý sa bez protivenia odovzdáva nepriateľovi, lebo ide o vyššiu vec, ide o zmierenie, o obetu, o zadosťučinenie. V evanjeliu je zas Kristus hrdinským strážcom, ktorý sa nebojí vlka, postaví sa mu na odpor i v nebezpečenstve života svojho, lebo ide o záchranu ovečiek. To je miera kresťanskej pokory a hrdinstva.

Treba si vážiť každého dobrého kňaza, ktorý obetuje svoj čas a pohodlie, svoje zdravie a svoj um veriacim. Taký je verným spolupastierom Kristovým.