Nedeľa IV. po Veľkej noci

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Ježišove slová o Obráncovi-Duchu Svätom robia už náladu turíčnu a kreslia vo veľkolepých črtách celú posvätnú činnosť Ducha Svätého. Svätá Trojica sa nám vynára v hlbokých kontúrach ako živá skutočnosť, ktorá neodškriepiteľne spravuje a určuje osudy duší. Otec-Stvoriteľ dal žitie-bytie, Syn-Spasiteľ sa obetuje, aby toto žitie človeka bolo životom v Bohu, aby to bytie išlo z Boha a smerovalo k Bohu do večnosti, a Duch-Plniteľ doplňuje všetko, prehlbuje, oživuje, riadi a spravuje. Táto činnosť Trojice predstavuje sa nám ako trojaká dimenzia duševného života: Otec mu dáva plochy existenčné. Syn výšku až do večnosti, Duch hĺbku. A pritom je táto trojaká činnosť predsa jedna a jednotná, Kristus je v Otcovi a Otec je v ňom, a teraz hovorí, že Duch ho oslávi, lebo berie z neho, čo patrí k posväteniu duší.

Činnosť Ducha Svätého v učeníkoch je dvojaká: individuálna v dušiach jednotlivcov a kolektívna v celej Cirkvi. „Naučí vás všetkej pravde." Ja ani všetku tú pravdu nepotrebujem, nemusím byť teológom a učencom, len žiť chcem, žiť charakterne bez hriechu. A na to treba silu duševnú, na to treba dary Ducha Svätého, ktoré sa dávajú v milostiach birmovania. Naplňuj ma už teraz, Duch Svätý, Duch Ježišov, Duch pravdy, svätým presvedčením a silnou vôľou, aby sa tvoril vo mne turíčny človek duševnej sily, ako sa tvoril vianočný človek duševnej radosti a veľkonočný človek duševnej obrody! Radosť, obroda a sila — to je život katolícky!

Činnosť Ducha Svätého v Cirkvi je tá neohrozená stálosť v učení a v spravovaní katolíckeho sveta. Akási tajná sila a pružnosť, ktorá premôže všetky ťažkosti a všade prerazí s pravdou. V Cirkvi je, ona „všetka pravda“, z ktorej čerpá ľudský um a srdce. Činnosť Ducha je aj tá ustavičná novosť a modernosť, ktorou sa podáva nezmeniteľná pravda. Som verným synom tejto Duchom vedenej Cirkvi, alebo som jej vernou dcérou.

Činnosť Ducha sa javí aj vo svete. Aj ten moderný svet sa pri každom kroku presviedča, že najväčším hriechom je nevera. Neveriť v Krista — je záhuba dnešnej spoločnosti. A presviedča sa tento svet aj o spravodlivosti, ktorá pochádza jedine od Krista, od toho Ježiša, ktorého poslal Boh a ktorý sa slávne, po premožení smrti, vrátil zas k Bohu na dôkaz toho, že čo hlásal, je Božím zjavením. A presviedča sa aj o súde: satan je už odsúdený, a každého očakáva súd. Toto presviedčanie je ťažké, krvavé, vyžaduje obety. Ono je aj trestom Božím.