Sviatok Najsvätejšej Trojice

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


V Ježišových rukách je všetka moc! Aká to potecha a aké povedomie, čo je proti tejto moci uzučký kruh magických modlárstiev tohto sveta? Preto, kto sa hlboko zakotví v poznaní a láske Ježišovej, ten má širší rozhľad a skrýva v sebe väčšiu duchovnú moc než najsilnejšia veľmoc tuzemská.

„Učte všetky národy a krstite ich ...“ Už niet viac vyvoleného národa, Kristova moc nie je obmedzená, preto aj poslanie Cirkvi je všeobecné, po grécky »katolícke«, nerobiac rozdiely medzi jazykmi a národmi. Ježiš nebol úzkoprsý zakladateľ národnej cirkvi, ale všemohúci Boh a Otec všetkých národov. Preto sa Cirkev dostáva do každého štátu, aby učila a krstila, a do všetkých krajov sveta. A preto Cirkev v štáte každému národu a každej národnosti jednako hlása evanjelium a tým istým krstom krstí dietky všetkých občanov. To je príkaz Kristov, a to je povinnosť cirkvi katolíckej. Cirkev je nad národmi, je mocnosťou spájajúcou s Bohom. Táto mentalita Cirkvi, Kristom prikázaná, musí usmerňovať aj moju lásku k národu vlastnému. Pravé vlastenectvo je vtedy zdravé, keď je spojené s týmto kresťanským univerzalizmom, a vtedy je aj najosožnejšie štátu i národu.

Človek sa má pokrstiť v mene Trojice, aby takto bola dokumentovaná príslušnosť jeho nielen k Cirkvi, ale aj k jednotlivým osobám Trojice božskej. Otec stvoril človeka, človek teda patrí vo svojej existencii Tvorcovi; Syn spasil človeka, napravil pomer lásky medzi Tvorcom a stvorením, a dal človeku možnosť života nadprirodzeného. Človek teda patrí i Spasiteľovi. A Duch zdokonaľuje, osvecuje človeka, a tak duša človeka patrí aj Duchu Svätému, ako dielo majstrovi. Následok tejto príslušnosti človeka k Trojici: oddaný kresťanský život a povedomá poklona: Sanctus, sanctus, sanctus ...