V tých dňoch otvoril Peter ústa a vravel: Mužovia, bratia, Pán nám prikázal, aby sme ľudu hlásali a svedčili, že on je od Boha ustanovený za sudcu živých a mŕtvych. O ňom svedčia všetci proroci, že každý, kto v neho verí, pre jeho meno dosiahne odpustenie hriechov. Kým Peter ešte hovoril tieto slová, Duch Svätý sostúpil na všetkých, ktorí tú reč počúvali. I užasli veriaci z obriezky, ktorí boli prišli s Petrom, že sa dar Ducha Svätého vylial aj na pohanov. Počuli ich totiž hovoriť jazykmi a zvelebovať Boha. Tu prehovoril Peter: Či môže ešte niekto zabrániť, aby neboli vodou pokrstení tí, ktorí prijali Ducha Svätého ako aj my? I rozkázal ich pokrstiť v mene Pána Ježiša Krista.
Vtedy Peter otvoril ústa a povedal: „Naozaj poznávam, že Boh nenadŕža nikomu... A prikázal nám, aby sme ľudu hlásali a dosvedčovali, že to jeho Boh ustanovil za sudcu živých i mŕtvych. Jemu vydávajú všetci proroci svedectvo, že pre jeho meno dosiahne odpustenie hriechov každý, kto v neho verí.“ Kým Peter toto hovoril, zostúpil Duch Svätý na všetkých, čo počúvali slovo. A veriaci z obriezky, čo prišli s Petrom, žasli, že sa dar Ducha Svätého vylial aj na pohanov, lebo ich počuli hovoriť jazykmi a velebiť Boha. Vtedy Peter povedal: „Môže ešte niekto zabrániť, aby boli vodou pokrstení tí, čo dostali Ducha Svätého tak ako my?“ A rozkázal ich pokrstiť v mene Ježiša Krista. Potom ho prosili, aby u nich niekoľko dní zostal.
Tedy otvoril Peter svoje ústa a riekol: Vpravde, zkusujem, že Boh nehľadí na osoby [T. j. nerobí rozdielu medzi Židom a Nežidom.]... A prikázal nám kázať ľudu [Pod ľudom má sa vo sv. Písme rozumieť židovstvo] a svedčiť, že on je, ktorého ustanovil Boh za sudcu nad živými a mŕtvymi. Jemu všetci proroci vydávajú svedectvo, že skrze jeho meno obsiahnu odpustenie hriechov všetci, ktorí veria v neho. [Jer. 31, 34. Mich. 7, 18.] A keď Peter ešte mluvil tie slová, Duch svätý sostúpil na všetkých, ktorí počúvali slovo. [Ako na Turíce na Židov, tak dnes na pohanov sostúpil Duch svätý. Neboli birmovaní, ale dostali dar rečí, dar proroctva atď. (Srov. 46.)] I ustrnuli veriaci z obriezky [T. j. zo židovstva. Tí totižto, ktorí sa nazdávali, že Messiáš príde len Židov spasiť.] ktorí prišli s Petrom, že i na pohanov milosť Ducha svätého sa vyliala počuli ich totiž mluviť jazykmi a velebiť Boha. [Srov. 2, 11] Vtedy odpovedal Peter: Či môže kto zabrániť vode, aby neboli pokrstení títo, ktorí prijali Ducha svätého, jako i my? A rozkázal ich pokrstiť v mene Pána Ježiša Krista. [Museli prijať krst, ktorý je podľa nariadenia Kristovho podmienkou prijatia do cirkvi. Boh chel zázrakom dokázať, že i pohania môžu byť účastní sv. krstu. V mimoriadnom páde Pán Boh zmenil poriadok a Kornelovi udelil Ducha sv. prv, nežli by bol sv. krst prijal.] Potom ho prosili, aby zostal u nich niekoľko dní.