Spravodlivého po rovných chodníkoch vodil Pán a ukázal mu aj Božie kráľovstvo a dal mu poznať posvätné veci. Tiež šťastia jeho prácam doprial a požehnal všetky jeho námahy. Keď oklamať ho chceli, pomáhal mu a spravil ho veľmi bohatým. Aj pred nepriateľmi ho chránil a pred úkladmi zabezpečil. A v bojoch dal mu sily, by zvíťazil, a vedel, že múdrosť nadovšetko je silnejšia. A táto neopustila ani predaného spravodlivého, ale ochraňovala ho pred hriešnikmi, až do žalára sprevádzala ho a ani v okovách ho nezanechala, kým nepriniesla mu aj kráľovské žezlo a moc nad jeho utlačovateľmi. A že luhári sú tí, čo krivo na neho žalovali, dokázala im, a takto slávu večnú udelil mu Pán, Boh náš.

Ona spravodlivého[1] vodila po rovných cestách, keď pred bratovým hnevom utekal, dala mu zrieť Božie kráľovstvo, udelila mu znalosť svätých vecí, cez námahy ho priviedla k zámožnosti, rozmnožila plody jeho roboty. Bývala mu na pomoci proti hrabivosti utláčateľov a dopomohla mu k bohatstvu. Ochraňovala ho od nepriateľov, pred prenasledovateľmi mu poskytovala bezpečnosť, v ťažkom boji mu dopomáhala k víťazstvu, aby poznal, že bohabojnosť je mocnejšia ako všetko (ostatné). Ona predaného spravodlivca neopustila[2], ale ochraňovala ho pred hriechom. Zostúpila s ním do žalára, neopustila ho v okovách, kým mu nepriniesla žezlo kráľovské a moc nad jeho utláčateľmi. Usvedčila zo lží jeho ohováračov, a udelila mu večnú slávu.


[1] Jakub utekal pred svojím bratom Ezauom do Haranu. Na ceste – v Beteli – mal videnie vo sne, v ktorom videl nebo (Gn 28, 12). Na ceste domov mal boj s anjelom (Gn 32,24 n.), v ktorom zvíťazil. Víťazstvo získal modlitbou (porov. Oz 12,4) a poznal, že bohabojnosť a pobožná modlitba je nadovšetko.
[2] Jakubov syn Jozef, porov. Gn 37,7 n.

Tá spravodlivého,[1] ktorý pred hnevom brata utekal, previedla cestami rovnými, a ukázala mu kráľovstvo Božie,[2] a dala mu známosť svätých vecí: obohatila ho v namáhaniach a doplnila jeho práce.[3] Keď ho podvodne oklamávali,[4] bola mu prítomná, a obohatila ho. Chránila ho pred nepriateľmi a pred svodcami bezpečným ho učinila, a v silnom boji dala mu zvíťaziť,[5] aby poznal, že nad všetko mocnejšia je múdrosť.[6] Tá predaného spravodlivého[7] neopustila, ale od hriešnikov[8] ho vyslobodila: a sostúpila s ním do jamy,[9] a vo väzení ho neopustila, dokiaľ mu nepriniesla kráľovskú berlu, a moc proti tým, ktorí ho utlačovali: a ukázala, že lhári sú tí, ktorí ho zamazali, a dala mu slávu večnú.[10]


[1] Jakuba. I. Mojž. 28, 5.
[2] Videl anjelov s neba sostupovať a zasa vystupovať, vykonávať nariadenia Božie o ľuďoch, na najvyššej výške Boha. To všetko rozumie sa pod kráľovstvom Božím.
[3] T. j. požehnala jeho prácam, i hodne mu ich nahradila. (I. Mojž. 28, 5.)
[4] Viď I. Mojž. 31, 7. Gréc.: keď ho skrze lakomstvo utískali.
[5] Keď s anjelom celú noc zápasil.
[6] Gréc.: Zbožnosť.
[7] Jozefa.
[8] Gréc.: Od hriechu — bratov alebo ženy Putifárovej.
[9] (I. Mojž. 37, 28.)
[10] (Sk. Ap. 7, 9.)