➁ Sv. Jakuba, apoštola. S. Jacobi, apostoli


Omšový formulár sme zatiaľ nedigitalizovali. Doteraz digitalizované omšové formuláre proprium sanctis na júl zobrazíte kliknutím na tlačidlo s názvom mesiaca. Označené sú symbolom "✔" a odkazy sú klikateľné.



Môj kalich budete piť. - Sv. Jakub starší so svojím bratom sv. Jánom, evanjelistom, a sv. Petrom bol z prvých apoštolov Kristových. Iba im dovolil Pán, aby boli svedkami jeho premenenia na vrchu Tábor, vzkriesenia dcéry Jairovej a smrteľného zápasu v Getsemanskej záhrade. Po soslaní Ducha Svätého hlásal evanjelium v Španielsku. Medzi apoštolmi prvý zomrel za Krista; Herodes Agripa dal ho sťať r. 42 (alebo 43). a tak sa splnil prísľub Spasiteľov, že bude piť kalich mučeníctva (evanj.). Jeho relikvie preniesli na začiatku stredoveku do Kompostely v Španielsku; vtedy sa toto mesto stalo pútnickým.

Radujeme sa vznešenej hodnosti apoštola (intr.), obdivujeme jeho apoštolskú prácu (ofert.) a tešíme sa večnej odmene (kom.), ktorú obsiahol v trápení (lekcia) a za prijatie kalicha mučeníckej smrti (evanj.).


Chcem odoberať novinky:

Neplatná e-mailová adresa!
Bez poskytnutia súhlasu nie je možný odber noviniek.