Za onoho času povedal Ježiš Petrovi: Poď za mnou! Peter sa obrátil a videl, že ide za nimi aj ten učeník, ktorého Ježiš miloval a ktorý mu pri (poslednej) večeri ležal pri hrudi a spýtal sa: Pane, kto ťa to zradí ? Keď ho Peter zazrel, povedal Ježišovi: Pane, a čo bude s týmto? Ježiš mu odpovedal: Keby som ho takto ponechal, kým sa nevrátim, čo ťa do toho? Ty poď za mnou! I rozšírila sa zvesť medzi bratmi, že ten učeník nezomrie. No Ježiš mu nepovedal, že nezomrie, ale len: Keby som ho takto ponechal, kým sa nevrátim, čo ťa do toho? A to je ten učeník, ktorý svedčí o týchto veciach a toto napísal; a vieme, že jeho svedectvo je pravdivé.
To povedal, aby naznačil, akou smrťou oslávi Boha. Ako to povedal, vyzval ho: "Poď za mnou!" Peter sa obrátil a videl, že za nimi ide učeník, ktorého Ježiš miloval, ten, čo sa pri večeri naklonil k jeho hrudi a spýtal sa: "Pane, kto ťa to zradí?" Keď ho teda Peter zazrel, povedal Ježišovi: "Pane, a čo bude s týmto?" Ježiš mu odpovedal: "Ak chcem, aby zostal, kým neprídem, čo teba do toho? Ty poď za mnou!" A tak sa medzi bratmi rozchýrilo, že ten učeník neumrie. No Ježiš mu nepovedal: "Neumrie," ale: "Ak chcem, aby zostal, kým neprídem, čo teba do toho?" To je ten učeník, ktorý o týchto veciach vydáva svedectvo a toto napísal. A vieme, že jeho svedectvo je pravdivé.
A toto riekol, aby označil, akou smrťou má osláviť Boha. A keď to povedal, riekol mu: Poď za mnou. [Tu P. Ježiš vstal od obeda a išiel s ním po brehu morskom.] Obrátil sa Peter a uzrel [Peter obzrel sa a videl Jána, v domnení, že i on sa chce opýtať P. Ježiša, jaké skončenie vezme; Peter namiesto neho opýtal sa to isté: Pane, a čo sa stane s týmto?] za sebou ísť toho učeníka, ktorého Ježiš miloval, ktorý aj pod večerou ležal na prsiach jeho a povedal: Pane, kto je to, ktorý ťa zradí? Toho teda keď videl Peter, riekol Ježišovi: Pane, a čo tento? Riekol mu Ježiš: Chcem, aby on tak zostal, kým neprídem. [T. j. aby nepodstúpil násilnú smrť, kým ho ja nepovolám k sebe prirodzenou smrťou.] Čo ťa do toho? [P. Ježiš zase zavrátil Petra, aby zvedel, že apoštolovia nemajú sa pridŕžať jeden druhého, lež obracať svet.] Ty poď za mnou. Rozniesla sa teda tá reč medzi bratmi, že ten učeník neumre. A nepovedal mu Ježiš: Neumre, ale: Chcem, aby on tak zostal, kým neprídem; čo ťa do toho? Toto je ten učeník, ktorý vydáva svedectvo o tom a napísal toto, a vieme, že jeho svedectvo je pravdivé.

Chcem odoberať novinky:

Neplatná e-mailová adresa!
Bez poskytnutia súhlasu nie je možný odber noviniek.